skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta na naleśniki.
ubij jajko cukrem, dodaj sól, wlej ciepłe mleko. I ubijaj dalej, aż powstanie bujna piana.
dodaj przesianą mąkę i wymieszaj wszystko.
ubij ciasto, aż będzie gładkie. Gęstość będzie jak płynna śmietana.
wlej olej roślinny i ponownie ubij.
gasimy sodę w occie i wkładamy do ciasta. Ponownie ubijamy. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
pieczemy naleśniki jak zwykle po obu stronach. Niech naleśniki ostygną.
przygotowanie nadzienia.
zmiel twarożek z masłem. Tutaj kładziemy cukier puder, wanilinę. Wymieszaj wszystko.
umyj i osusz truskawki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do twarogu.
przygotowanie wypełnienia.
ubij jajka cukrem pudrem, waniliną. Dodaj tutaj mleko, śmietanę, ponownie ubij.
smarujemy formę olejem roślinnym i przygotowujemy takie "łóżko" na naleśniki.
wyłóż dno i boki formy naleśnikami, a ich krawędzie pozostawiamy zwisające. Zajęło mi to 4 naleśniki.
teraz posmaruj inne naleśniki nadzieniem i zwiń w rurkę.
włóż powstałe rurki do formy.
wypełnij wszystko wypełnieniem. Przykryj zapiekankę naleśnikową krawędziami naleśników i kolejnym naleśnikiem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
przygotowanie sosu z wiciokrzewu.
włóż jagody wiciokrzewu z cukrem na patelnię, dodaj wodę i umieść na kuchence.
skrobia jest rozcieńczana w małej ilości wody. Gdy cukier się rozpuści, a wiciokrzew da sok, potem trochę i dodaj skrobię. Cały czas mieszaj.
SOS zaczyna gęstnieć, więc jest gotowy.
Zdobądź pyszną zapiekankę naleśnikową z twarogiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal / 100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g