zapiekanka naleśnikowa z twarogiem i truskawkami z sosem wiciokrzewowym

niesamowita Fantazja na temat zapiekanki o delikatnym smaku twarogu! Delikatne naleśniki, słodki twaróg z truskawkami i kwaskowatość sosu wiciokrzewowego załatwiają sprawę! Poczęstuj się!))) Smacznego! Mam nadzieję, że ci się spodoba! Zobaczyłem to danie w magazynie i postanowiłem je ugotować. Bardzo smaczna zapiekanka naleśnikowa z twarogiem lub naleśniki z truskawkami!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 59 % 23 g
205 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.

przygotowanie ciasta na naleśniki.

ubij jajko cukrem, dodaj sól, wlej ciepłe mleko. I ubijaj dalej, aż powstanie bujna piana.

dodaj przesianą mąkę i wymieszaj wszystko.

ubij ciasto, aż będzie gładkie. Gęstość będzie jak płynna śmietana.

wlej olej roślinny i ponownie ubij.

gasimy sodę w occie i wkładamy do ciasta. Ponownie ubijamy. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

pieczemy naleśniki jak zwykle po obu stronach. Niech naleśniki ostygną.

przygotowanie nadzienia.

zmiel twarożek z masłem. Tutaj kładziemy cukier puder, wanilinę. Wymieszaj wszystko.

umyj i osusz truskawki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do twarogu.

przygotowanie wypełnienia.

ubij jajka cukrem pudrem, waniliną. Dodaj tutaj mleko, śmietanę, ponownie ubij.

smarujemy formę olejem roślinnym i przygotowujemy takie "łóżko" na naleśniki.

wyłóż dno i boki formy naleśnikami, a ich krawędzie pozostawiamy zwisające. Zajęło mi to 4 naleśniki.

teraz posmaruj inne naleśniki nadzieniem i zwiń w rurkę.

włóż powstałe rurki do formy.

wypełnij wszystko wypełnieniem. Przykryj zapiekankę naleśnikową krawędziami naleśników i kolejnym naleśnikiem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

przygotowanie sosu z wiciokrzewu.

włóż jagody wiciokrzewu z cukrem na patelnię, dodaj wodę i umieść na kuchence.

skrobia jest rozcieńczana w małej ilości wody. Gdy cukier się rozpuści, a wiciokrzew da sok, potem trochę i dodaj skrobię. Cały czas mieszaj.

SOS zaczyna gęstnieć, więc jest gotowy.

Zdobądź pyszną zapiekankę naleśnikową z twarogiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy