ciasto suflet z owocami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem.
Krok 3:
Dodaj mąkę, wymieszaj
Krok 4:
Upiecz biszkopt jak zwykle, koncentrując się na piekarniku.
Krok 5:
Pokrój biszkopt na kawałki.
Krok 6:
Składniki na suflet
Krok 7:
Wlej żelatynę (0,5 szklanki) zimną wodą i pozostaw na pół godziny.
Krok 8:
Ubij śmietanę z cukrem.
Krok 9:
Rozpuść żelatynę na płytce, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Krok 10:
Wlej żelatynę do śmietany cienkim strumieniem i mieszaj w tym samym czasie.
Krok 11:
Pokrój owoce w plasterki (u mnie pomarańcza i kiwi)
Krok 12:
Przykryj folię spożywczą w głębokim naczyniu, połóż owoce pokrojone na kawałki na dnie
Krok 13:
Połóż kawałki biszkoptu na owocach. Następnie ponownie warstwa owoców i warstwa biszkoptu.
Krok 14:
Napełnij wszystko kwaśną śmietaną i włóż do lodówki na dwie godziny. Wyjmij ciasto sufletowe i odwróć na talerz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g