ciasto na monety
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ubij żółtka z cukrem przez 5-6 minut.
dodaj masło (zmiękczone) i dalej ubijaj przez 2 minuty.
wymieszaj koniak z sokiem pomarańczowym, dodaj startą skórkę.
ubij białka, aż będą gęste.
wszystko mieszamy w ten sposób: żółtka z koniakiem, część mąki, część białek. Następnie ponownie część mąki z proszkiem do pieczenia, białka, wszystko wymieszaj.
włóż ciasto do formy (natłuszczonej) i włóż monetę owiniętą folią.
piecz ciasto do miękkości. Następnie posyp cukrem pudrem.
dodaj masło (zmiękczone) i dalej ubijaj przez 2 minuty.
wymieszaj koniak z sokiem pomarańczowym, dodaj startą skórkę.
ubij białka, aż będą gęste.
wszystko mieszamy w ten sposób: żółtka z koniakiem, część mąki, część białek. Następnie ponownie część mąki z proszkiem do pieczenia, białka, wszystko wymieszaj.
włóż ciasto do formy (natłuszczonej) i włóż monetę owiniętą folią.
piecz ciasto do miękkości. Następnie posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g