genueński biszkopt czekoladowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Przygotuj wszystko (!!!) produkty i zapasy.
2. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
3. Mąkę przesiać trzy razy razem z kakao.
4. Nie ma potrzeby smarowania dzielonej formy, wystarczy przykryć spód papierem do pieczenia.
5. Rozbij jajka w dużej misce, umieść je na patelni z wrzącą wodą i natychmiast, dodając cukier, wymieszaj trzepaczką. Masa jajeczna powinna osiągnąć temperaturę około 35-40 stopni (to dosłownie 2-3 minuty).
6. Zdejmij miskę z ognia i ubij jajka mikserem z pełną mocą, aż masa wzrośnie 2-3 razy (musisz poświęcić na to 8 minut).
gdy na powierzchni pozostanie nieszczelny rowek ubijanie zakończyć.
7. Przesiej jedną trzecią mąki z kakao do miski, wymieszaj od góry do dołu (ważne!!!), teraz w kręgu Miski, na brzegach wylać połowę schłodzonego roztopionego masła.
ponownie wymieszaj. Ponownie dodaj mąkę / kakao, wymieszaj. Ponownie masło - wymieszaj. resztki mąki / kakao. Perm. Gdy ciasto stanie się równomiernie czekoladowe (nie możesz mieszać ciasta przez długi czas), wlej je do przygotowanej formy.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Nie otwieraj drzwi piekarnika.
9. Wzdłuż krawędzi gotowego biszkoptu przejdź nożem. Wyjmij go z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
2. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
3. Mąkę przesiać trzy razy razem z kakao.
4. Nie ma potrzeby smarowania dzielonej formy, wystarczy przykryć spód papierem do pieczenia.
5. Rozbij jajka w dużej misce, umieść je na patelni z wrzącą wodą i natychmiast, dodając cukier, wymieszaj trzepaczką. Masa jajeczna powinna osiągnąć temperaturę około 35-40 stopni (to dosłownie 2-3 minuty).
6. Zdejmij miskę z ognia i ubij jajka mikserem z pełną mocą, aż masa wzrośnie 2-3 razy (musisz poświęcić na to 8 minut).
gdy na powierzchni pozostanie nieszczelny rowek ubijanie zakończyć.
7. Przesiej jedną trzecią mąki z kakao do miski, wymieszaj od góry do dołu (ważne!!!), teraz w kręgu Miski, na brzegach wylać połowę schłodzonego roztopionego masła.
ponownie wymieszaj. Ponownie dodaj mąkę / kakao, wymieszaj. Ponownie masło - wymieszaj. resztki mąki / kakao. Perm. Gdy ciasto stanie się równomiernie czekoladowe (nie możesz mieszać ciasta przez długi czas), wlej je do przygotowanej formy.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Nie otwieraj drzwi piekarnika.
9. Wzdłuż krawędzi gotowego biszkoptu przejdź nożem. Wyjmij go z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g