genueński biszkopt czekoladowy

delikatny biszkopt o cudownym smaku czekolady! Smacznie. Przepis jest skomplikowany, ale tylko pierwszy. Czując się, możesz nauczyć się piec cudowne herbatniki, używając ich później do ciast lub jedzenia... Spróbuj zrobić ten czekoladowy biszkopt w dzień powszedni, nie powinieneś eksperymentować w przeddzień wakacji.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 59 % 35 g
309 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
1. Przygotuj wszystko (!!!) produkty i zapasy.

2. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.

3. Mąkę przesiać trzy razy razem z kakao.

4. Nie ma potrzeby smarowania dzielonej formy, wystarczy przykryć spód papierem do pieczenia.

5. Rozbij jajka w dużej misce, umieść je na patelni z wrzącą wodą i natychmiast, dodając cukier, wymieszaj trzepaczką. Masa jajeczna powinna osiągnąć temperaturę około 35-40 stopni (to dosłownie 2-3 minuty).

6. Zdejmij miskę z ognia i ubij jajka mikserem z pełną mocą, aż masa wzrośnie 2-3 razy (musisz poświęcić na to 8 minut).

gdy na powierzchni pozostanie nieszczelny rowek ubijanie zakończyć.

7. Przesiej jedną trzecią mąki z kakao do miski, wymieszaj od góry do dołu (ważne!!!), teraz w kręgu Miski, na brzegach wylać połowę schłodzonego roztopionego masła.

ponownie wymieszaj. Ponownie dodaj mąkę / kakao, wymieszaj. Ponownie masło - wymieszaj. resztki mąki / kakao. Perm. Gdy ciasto stanie się równomiernie czekoladowe (nie możesz mieszać ciasta przez długi czas), wlej je do przygotowanej formy.

8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Nie otwieraj drzwi piekarnika.

9. Wzdłuż krawędzi gotowego biszkoptu przejdź nożem. Wyjmij go z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy