ciasteczka krakersy słone choinki
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, proszek do pieczenia.
posiekaj zimnym masłem na drobne okruchy.
dodaj posiekane oliwki, oregano, śmietanę.
zagnieść ciasto, zwinąć kulką i odstawić na 30 minut na zimno.
rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 2 mm.
Wytnij kształty za pomocą foremek.
ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
piec w temperaturze 200 g (w nagrzanym piekarniku) przez około 12 minut.
gotowe. Nalej piwo i zjedz słony krakers
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g