skład / składniki
gotowanie krok po kroku
podczas przygotowywania ciasta możesz włączyć piekarnik i podgrzać go do 180 stopni.
w ciepłym mleku hodujemy drożdże i dodajemy mąkę (nie więcej niż sto gramów). Delikatnie wymieszaj i utrzymuj ciepło przez pół godziny.
następnie zagniatamy ciasto z ciasta, jajek, mąki, cukru (50 g), skórki z cytryny. Odstawiamy na 2 godziny.
rozwałkuj ciasto o grubości jednego centymetra.
masło (zmiękczone) 150 gramów pokroić na kawałki, zmielić z pozostałym cukrem i cynamonem.
nasmaruj warstwę ciasta powstałą mieszanką i zwiń ją w rolkę. Po pokrojeniu bułki na osiem lub dziewięć kawałków.
układamy bułki w natłuszczonej formie, aby się dotykały. I pieczemy około 45 minut w piekarniku.
gdy ciasto Rosa będzie gotowe, posmaruj je masłem zmieszanym z cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g