skład / składniki
gotowanie krok po kroku
włóż ciasto "Chruszczowa" na noc.
gotowanie: wstępnie rozcieńczyć drożdże cukrem w 50 ml ciepłej wody. Muszą odpowiednio podnieść się, aby utworzyć czapkę.
wlej sól do miski, wlej stopione masło, mleko, wymieszaj.
dodaj przesianą mąkę, na wierzchu piankę drożdżową. Następnie wymieszaj drożdże z mąką, uważając, aby nie dotknąć płynu. Następnie wymieszaj wszystko razem i zagnieść ciasto.
przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
rano ugniataj ciasto, trzymaj w ciepłym miejscu przez około godzinę.
weź kawałek ciasta, rozwałkuj go i zawiń kiełbasę.
nożem pokrój kiełbasę w cieście.
pokrój kiełbasę do końca, ale ciasto z jednej strony powinno być niecięte.
ułóż bułkę na blasze do pieczenia, rozkładając kawałki kiełbasy w różnych kierunkach, posmaruj żółtkiem i piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut.
gotowe bułeczki skropić wodą i przykryć serwetką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g