ciastko maślane Wieś
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
drożdże rozcieńczyć cukrem i wodą. Zostaw podejście.
ubij jajka. Posolić je.
dodaj cukier i jeszcze raz ubij.
zmiękczone masło pokroić na kawałki, wymieszać z mieszanką jajeczną.
przesiać mąkę. Zrób wgłębienie i wlej tam drożdże. Wymieszaj drożdże z mąką i zagnieść ciasto łyżką.
ciasto okazuje się dość lepkie. Nie musisz dodawać mąki, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde.
przykryj miskę ciasta serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
za pomocą dwóch łyżek weź małe porcje ciasta i rozłóż na blasze do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia.
piecz ciasteczka przez 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g