ciasto porowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój pory w krążki.
na patelni roztop masło. Kładziemy cebulę, pieprz i sól, lekko słodzimy, dodajemy gałkę muszkatołową.
dusić do połowy.
rozmrażamy ciasto, zwijamy, wkładamy do formy o średnicy 20,5 cm.
nakłuj ciasto widelcem.
z pergaminu wycinamy okrąg wzdłuż dna formy, układamy go na cieście, posypujemy groszkiem lub fasolą.
pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
wypełnienie: ubij jajka ze śmietaną.
rozłóż pory w "koszu" z ciasta, napełnij je mieszanką jajeczną. Pieczemy 25 minut.
posyp gotowe ciasto serem lub ziołami.
można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
na patelni roztop masło. Kładziemy cebulę, pieprz i sól, lekko słodzimy, dodajemy gałkę muszkatołową.
dusić do połowy.
rozmrażamy ciasto, zwijamy, wkładamy do formy o średnicy 20,5 cm.
nakłuj ciasto widelcem.
z pergaminu wycinamy okrąg wzdłuż dna formy, układamy go na cieście, posypujemy groszkiem lub fasolą.
pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
wypełnienie: ubij jajka ze śmietaną.
rozłóż pory w "koszu" z ciasta, napełnij je mieszanką jajeczną. Pieczemy 25 minut.
posyp gotowe ciasto serem lub ziołami.
można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g