ptysie z gruszkami i orzechami

niesamowity deser o delikatnym smaku gruszki! Polizasz palce! Bardzo delikatne, pachnące, chrupiące ptysie z gruszkami. Do tego efektowne. Jeden z moich przepisów z ulubionymi gruszkami. Przepis został podejrzany w magazynie Burda moden z 1989 roku, ale nadal go uzupełniał.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 55 % 24 g
256 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
obierz gruszki, pokrój na połówki, usuń rdzeń. Kroimy nożem w kształcie wachlarza, ale zostawiamy ogony. Posyp gruszki sokiem z cytryny.

ciasto kroimy zgodnie z zarysem gruszki, dodając dwa cm.

na środku ciastek kładziemy orzechy włoskie, połówki gruszki posypane cukrem pudrem .

kładziemy ptysie na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w dwustu stopniach przez 25 minut.

podawaj ptysie na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy