ptysie z gruszkami i orzechami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz gruszki, pokrój na połówki, usuń rdzeń. Kroimy nożem w kształcie wachlarza, ale zostawiamy ogony. Posyp gruszki sokiem z cytryny.
ciasto kroimy zgodnie z zarysem gruszki, dodając dwa cm.
na środku ciastek kładziemy orzechy włoskie, połówki gruszki posypane cukrem pudrem .
kładziemy ptysie na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w dwustu stopniach przez 25 minut.
podawaj ptysie na ciepło.
ciasto kroimy zgodnie z zarysem gruszki, dodając dwa cm.
na środku ciastek kładziemy orzechy włoskie, połówki gruszki posypane cukrem pudrem .
kładziemy ptysie na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w dwustu stopniach przez 25 minut.
podawaj ptysie na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g