skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź gotowe ciasto francuskie.
zrób puste miejsca z papieru do pieczenia. Zawiń papier w folię. Złóż papier z folią na pół i zwiń z niego torbę.
Przytnij torbę z szerokiej strony, aby można ją było umieścić na blasze do pieczenia podczas pieczenia.
ciasto pokroić w paski, posmarować ubitym białkiem.
zwiń ciasto spiralnie na zakładkę.
posmaruj bitym żółtkiem, ale możesz też nie smarować.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
umieść rogi na blasze do pieczenia.
gdy ciasto się zarumieni, wyłącz górne ogrzewanie, pozostawiając tylko dolne.
niech wreszcie się zrumieni i wyciągnie z piekarnika.
całkowicie ostudzić, a dopiero potem wyjąć z formy. Strzelać bardzo ostrożnie, są kruche.
zrób bezę. Ubij 3 białka na stabilne szczyty z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
za pomocą strzykawki do ciasta włóż bezę do rogu.
w razie potrzeby posyp róg cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g