placek ziemniaczany
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj ziemniaki w mundurze, obierz, przewiń przez maszynę do mięsa.
na patelni z olejem podsmaż cebulę, grzyby, włóż majonez, gotowanego kurczaka pokrojonego na kawałki.
do ziemniaków wkładamy jajka (2 całe i 1 białko), posiekane warzywa, sól.
rozłóż ziemniaki w formie lub na blasze do pieczenia warstwą z bokami. Umieść nadzienie na środku. Na wierzchu-ziemniaki, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj żółtkiem, włóż drugą część nadzienia i włóż do piekarnika, aż powstanie złoty kolor.
ostudzić, a po tarta ziemniaczana może zostać usunięta z blachy do pieczenia lub z formy.
na patelni z olejem podsmaż cebulę, grzyby, włóż majonez, gotowanego kurczaka pokrojonego na kawałki.
do ziemniaków wkładamy jajka (2 całe i 1 białko), posiekane warzywa, sól.
rozłóż ziemniaki w formie lub na blasze do pieczenia warstwą z bokami. Umieść nadzienie na środku. Na wierzchu-ziemniaki, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj żółtkiem, włóż drugą część nadzienia i włóż do piekarnika, aż powstanie złoty kolor.
ostudzić, a po tarta ziemniaczana może zostać usunięta z blachy do pieczenia lub z formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g