cytrynowe ciasto bezowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
z mąki, 75 g cukru, żółtka, oleju szczypta soli zagnieść ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż ciasto natłuszczoną formą. Połóż papier do pieczenia na wierzchu, wlej groszek. Piec 15-20 min.usuń groszek.
zmiel żółtka dwiema łyżkami cukru, dodaj mleko skondensowane, sok i skórkę z cytryny. Rozłóż masę na podstawie ciasta i piecz przez 30 minut.
białka ubić w pianę ze szczyptą soli, skrobi i pozostałego cukru. Rozłóż masę na nadzieniu i umieść ciasto pod grillem na 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g