paszteciki z mięsem mielonym i ziemniakami

bardzo smaczne ciasta francuskie idealnie uzupełnią przyjęcie herbaciane! Co tu powiedzieć? Brak słów...placki ciasto francuskie z ziemniakami trzeba spróbować!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 64 % 36 g
węglowodany 25 % 14 g
393 kcal
IG: 29 / 21 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

przygotuj ciasto zgodnie z pierwszą metodą.

przesiej mąkę ze zjeżdżalnią, wlej zimną wodę do centralnego zagłębienia, włóż zmiękczone masło. Zagnieść ciasto, owinąć folią i przytrzymać przez 20 minut.

przygotuj ciasto drugą metodą.

przesiej mąkę ze zjeżdżalnią, wlej sól, włóż zmiękczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 20 minut.

przygotowanie nadzienia.

smażyć cebulę (trzeba ją mocno posiekać) w oleju roślinnym, aż stanie się złota. Tutaj kładziemy mięso mielone. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.

zgłoś surowe ziemniaki, starte na drobnej tarce, płatki owsiane, wlej trochę gorącej wody (nie więcej niż 80 ml). Dodaj przyprawy, gotuj na wolnym ogniu, aż się ugotuje. Ochładzać.

pierwsze i drugie ciasto dzielimy na dwie identyczne części.

z pierwszej części ciasta nr 1 formujemy ciasto, z pierwszej części ciasta nr 2 zwijamy piłkę.

umieść kulkę na środku ciasta, ściśnij. Z powstałego Koloboka rozwałkuj prostokąt, przekręć go w rolkę z węższej strony.

to samo robimy z drugimi częstymi testami

przykryj rolki folią i moczyć przez 20 minut.

pokrój rolki w poprzek na kawałki o grubości 1,5 cm.

spłaszcz każdy kawałek, połóż nadzienie na środku, ściśnij krawędzie, usmaż w oleju roślinnym (powinno być dużo).

gotowe ciasta kładziemy na papierowych serwetkach, aby nadmiar oleju zniknął.

wszystko, ciasta francuskie z ziemniakami są gotowe, możesz ucztować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal / 100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy