skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotuj ciasto zgodnie z pierwszą metodą.
przesiej mąkę ze zjeżdżalnią, wlej zimną wodę do centralnego zagłębienia, włóż zmiękczone masło. Zagnieść ciasto, owinąć folią i przytrzymać przez 20 minut.
przygotuj ciasto drugą metodą.
przesiej mąkę ze zjeżdżalnią, wlej sól, włóż zmiękczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 20 minut.
przygotowanie nadzienia.
smażyć cebulę (trzeba ją mocno posiekać) w oleju roślinnym, aż stanie się złota. Tutaj kładziemy mięso mielone. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
zgłoś surowe ziemniaki, starte na drobnej tarce, płatki owsiane, wlej trochę gorącej wody (nie więcej niż 80 ml). Dodaj przyprawy, gotuj na wolnym ogniu, aż się ugotuje. Ochładzać.
pierwsze i drugie ciasto dzielimy na dwie identyczne części.
z pierwszej części ciasta nr 1 formujemy ciasto, z pierwszej części ciasta nr 2 zwijamy piłkę.
umieść kulkę na środku ciasta, ściśnij. Z powstałego Koloboka rozwałkuj prostokąt, przekręć go w rolkę z węższej strony.
to samo robimy z drugimi częstymi testami
przykryj rolki folią i moczyć przez 20 minut.
pokrój rolki w poprzek na kawałki o grubości 1,5 cm.
spłaszcz każdy kawałek, połóż nadzienie na środku, ściśnij krawędzie, usmaż w oleju roślinnym (powinno być dużo).
gotowe ciasta kładziemy na papierowych serwetkach, aby nadmiar oleju zniknął.
wszystko, ciasta francuskie z ziemniakami są gotowe, możesz ucztować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal / 100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g