Gala szarlotki

delikatne, Oryginalne i bardzo proste! Słodycze będą twoje! Z tej liczby produktów otrzymałem 2 pełnoprawne prostokątne ciasta 15x25.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 88 % 58 g
288 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

ubij jajka, śmietanę, cukier, majonez, dodaj sodę zgaszoną octem.
miękkie masło wymieszać z mąką. Mąka weź gram 800. Dodaj mieszaninę jajek i śmietany i zagnieść ciasto. Dodaj mąkę, aż ciasto zacznie odrywać się od rąk, ale jednocześnie będzie bardzo miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

z ciasta weź kawałki i wyłóż je blachą do pieczenia. Ciasto powinno uzyskać około 0,5 cm.



Piec każde ciasto przez około 12-15 minut.

 ciasta są lekkie i bardzo kruche, należy z nimi obchodzić się ostrożnie.



po przygotowaniu wszystkich ciast zaczynamy gotować śmietanę.
2Kg jabłka obrać, zetrzeć, zalać 1 litrem śmietany i postawić na małym ogniu, dodać cukier, gotować około 2 godzin. Pod koniec gotowania krem należy częściej mieszać, aby się nie przypalił.

gdy krem ostygnie, dodaj masło i ubij.



ułóż ciasta kremem, włóż ciasto do lodówki.
po dwóch dniach wyjmij ciasto, posmaruj boki skondensowanym mlekiem ubitym z masłem, posyp okruchami ciastek.
jabłko obrać, pokroić w cienkie plasterki i gotować przez 5 minut w syropie cukrowym. Połóż na talerzu i ostudź.

przekręć róże z płatków jabłka, ułóż bukiet, zrób łodygę róży z gałązki mięty.



worek galaretki wymieszać z cukrem, rozcieńczyć w 100 g wody, podgrzać przez 1 minutę w łaźni wodnej.

& nbsp;wlać galaretkę. Najpierw kilka łyżek na róże i miętę, a następnie, gdy galaretka stwardnieje, wlej pozostałą galaretkę na powierzchnię ciasta.



ciasto jabłkowe wstaw do lodówki na kolejną godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy