skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka, śmietanę, cukier, majonez, dodaj sodę zgaszoną octem.
miękkie masło wymieszać z mąką. Mąka weź gram 800. Dodaj mieszaninę jajek i śmietany i zagnieść ciasto. Dodaj mąkę, aż ciasto zacznie odrywać się od rąk, ale jednocześnie będzie bardzo miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
z ciasta weź kawałki i wyłóż je blachą do pieczenia. Ciasto powinno uzyskać około 0,5 cm.
Piec każde ciasto przez około 12-15 minut.
ciasta są lekkie i bardzo kruche, należy z nimi obchodzić się ostrożnie.
po przygotowaniu wszystkich ciast zaczynamy gotować śmietanę.
2Kg jabłka obrać, zetrzeć, zalać 1 litrem śmietany i postawić na małym ogniu, dodać cukier, gotować około 2 godzin. Pod koniec gotowania krem należy częściej mieszać, aby się nie przypalił.
gdy krem ostygnie, dodaj masło i ubij.
ułóż ciasta kremem, włóż ciasto do lodówki.
po dwóch dniach wyjmij ciasto, posmaruj boki skondensowanym mlekiem ubitym z masłem, posyp okruchami ciastek.
jabłko obrać, pokroić w cienkie plasterki i gotować przez 5 minut w syropie cukrowym. Połóż na talerzu i ostudź.
przekręć róże z płatków jabłka, ułóż bukiet, zrób łodygę róży z gałązki mięty.
worek galaretki wymieszać z cukrem, rozcieńczyć w 100 g wody, podgrzać przez 1 minutę w łaźni wodnej.
& nbsp;wlać galaretkę. Najpierw kilka łyżek na róże i miętę, a następnie, gdy galaretka stwardnieje, wlej pozostałą galaretkę na powierzchnię ciasta.
ciasto jabłkowe wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g