słodkie bułeczki z drożdżami i mlekiem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozcieńczyć drożdże cukrem w 50 ml ciepłej wody. Pozwól im wznieść się do czapki.
wlej sól do miski, wlej mleko, stopione masło, wymieszaj.
wlej przesianą mąkę, na wierzch piankę drożdżową. Wymieszaj drożdże z mąką, uważając, aby nie dotknąć płynu. Następnie wymieszaj wszystko razem i zagnieść ciasto.
niech ciasto przyjdzie, ugniataj je. A po pół godzinie możesz zrobić bułki.
rękami rozciągnij kawałek ciasta, posmaruj masłem, posyp cukrem, zwiń w torebkę (przy szyi dociśnij ciasto palcami) i umieść na blasze do pieczenia.
niech bułka się zbliży, posmaruj jajkiem ubitym z mlekiem, dodaj więcej cukru, włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut.
wyjmij gotowe słodkie bułeczki, skrop wodą i przykryj serwetką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g