Szarlotka Królewna Śnieżka
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
lepiej zrobić tę szarlotkę wieczorem.
ubij jajka dwiema szklankami cukru.
W osobnej misce wymieszaj kefir ze szklanką śmietany, dodaj paloną sodę, wymieszaj i połącz z ubitymi jajkami.
dodaj mąkę.
dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
umyte jabłka pokroić w cienkie plasterki.
nasmaruj formę olejem, posyp kaszą manną, wlej ciasto (powinno wypełnić tylko połowę formy). Połóż plasterki jabłka na wierzchu i lekko je podlej.
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
wymieszaj śmietanę i cukier potrzebne do podlewania.
wyjmij ciasto z piekarnika (w formie) i napełnij naszym nadzieniem. Posyp cukrem cynamonowym i włóż z powrotem do piekarnika.
po 5-7 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w nim, aż całkowicie ostygnie.
rano do zdobycia.
ciasto jest wilgotne i soczyste.
ubij jajka dwiema szklankami cukru.
W osobnej misce wymieszaj kefir ze szklanką śmietany, dodaj paloną sodę, wymieszaj i połącz z ubitymi jajkami.
dodaj mąkę.
dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
umyte jabłka pokroić w cienkie plasterki.
nasmaruj formę olejem, posyp kaszą manną, wlej ciasto (powinno wypełnić tylko połowę formy). Połóż plasterki jabłka na wierzchu i lekko je podlej.
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
wymieszaj śmietanę i cukier potrzebne do podlewania.
wyjmij ciasto z piekarnika (w formie) i napełnij naszym nadzieniem. Posyp cukrem cynamonowym i włóż z powrotem do piekarnika.
po 5-7 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w nim, aż całkowicie ostygnie.
rano do zdobycia.
ciasto jest wilgotne i soczyste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g