ciasto kruche z powidłami

apetyczne ciasto, zapewni domowe ciepło w zimowe wieczory. Żadnych problemów, zwłaszcza jeśli pod ręką jest dżem lub dżem. Czas gotowania 1 godzina. Okazało się, że dwa ciasta w foremkach o średnicy 21 cm. Nie trzymałem ciasta do dekoracji ciasta w zamrażarce przez godzinę. Świetne ciasto kruche z dżemem, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto kruche jest pyszne, a nadzienie można wybrać dowolne. Zrobiłam z dżemem ze skórki pomarańczowej, dżemem z aronii (w zasadzie jaki był dżem-taki użyłem), ze świeżymi jabłkami z cynamonem. Cukier można umieścić mniej, jeśli dżem jest bardzo słodki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 71 % 54 g
383 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
najpierw podgrzej masło lub margarynę i pozwól jej ostygnąć. Ubij jajka z cukrem, dodaj margarynę, ubij.

przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i stopniowo wprowadzaj do masy jajeczno-maślanej. Zagniatamy ciasto, powinno okazać się niezbyt strome.

ciasto dzielimy na dwie nierówne części: jedną trzecią wkładamy do zamrażarki na około godzinę, a dwie trzecie równomiernie rozprowadzamy na blasze do pieczenia. Rozłóż nadzienie na wierzchu.

mniejszym kawałkiem okrywakm ciasto. Możesz go zetrzeć. Ale wolę go rozwałkować, pokroić w wąskie paski i ułożyć siatką wierzch ciasta. Okazuje się bardzo piękny!

piec ciasto w temperaturze 190-200 stopni w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy