ciasto kruche z powidłami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw podgrzej masło lub margarynę i pozwól jej ostygnąć. Ubij jajka z cukrem, dodaj margarynę, ubij.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i stopniowo wprowadzaj do masy jajeczno-maślanej. Zagniatamy ciasto, powinno okazać się niezbyt strome.
ciasto dzielimy na dwie nierówne części: jedną trzecią wkładamy do zamrażarki na około godzinę, a dwie trzecie równomiernie rozprowadzamy na blasze do pieczenia. Rozłóż nadzienie na wierzchu.
mniejszym kawałkiem okrywakm ciasto. Możesz go zetrzeć. Ale wolę go rozwałkować, pokroić w wąskie paski i ułożyć siatką wierzch ciasta. Okazuje się bardzo piękny!
piec ciasto w temperaturze 190-200 stopni w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
smacznego.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i stopniowo wprowadzaj do masy jajeczno-maślanej. Zagniatamy ciasto, powinno okazać się niezbyt strome.
ciasto dzielimy na dwie nierówne części: jedną trzecią wkładamy do zamrażarki na około godzinę, a dwie trzecie równomiernie rozprowadzamy na blasze do pieczenia. Rozłóż nadzienie na wierzchu.
mniejszym kawałkiem okrywakm ciasto. Możesz go zetrzeć. Ale wolę go rozwałkować, pokroić w wąskie paski i ułożyć siatką wierzch ciasta. Okazuje się bardzo piękny!
piec ciasto w temperaturze 190-200 stopni w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g