Półkrussany z czekoladą
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój arkusz ciasta francuskiego bez drożdży na 12 części w wydłużone Trójkąty.
połóż kawałek czekolady na podstawie trójkąta, zawiń rogalika po jednej stronie trójkąta, aby zrobić połowę rogalika.
rogaliki posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
w łaźni wodnej rozpuść połamaną tabliczkę czekolady, dodaj kilka łyżek śmietany do miski.
w powstałym lukrze opuść tępy koniec rogalika, zanurz w mielonych orzechach i połóż na talerzu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g