skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Czapka drożdży
Krok 3:
Wlej drożdże na mąkę
Krok 4:
Wymieszaj drożdże z mąką
Krok 5:
Dodaj olej
Krok 6:
Ciasto
Krok 7:
Wyrośnięte ciasto
Krok 8:
Naoliwione foremki do muffinek
Krok 9:
Ciasto w formie
Krok 10:
Wyrośnięte ciasto w foremkach
Krok 11:
Chleb z piekarnika
Krok 12:
Posmaruj masłem
Krok 13:
Ciasto z lodówki
przesiać mąkę. Roztop masło.
wlej cukier, drożdże do kubka, wymieszaj wszystko w 50 ml ciepłej wody. Poczekaj, aż pojawi się Czapka drożdży.
w dużym rondlu wymieszaj ciepłą wodę z solą.
wlej semolinę i mąkę.
wlej czapkę drożdży na mąkę i zetrzyj drożdże. Dopiero potem dodaj olej i wszystko dobrze zagniataj, aż będzie gładkie.
przykryj patelnię folią, aby nie zamarzła i pozostaw na stole na 3 godziny.
wyjmij część ciasta z patelni, nadaj mu kształt Koloboka, trzymając go na wadze. Umieść powstały Kolobok w natłuszczonej formie i umieść go na godzinę w ciepłym miejscu.
przykryj patelnię z resztą ciasta folią i włóż do lodówki.
po godzinie posmaruj ciasto masłem lub ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut.
po tym czasie wyjmij chleb, przenieś na ruszt, posmaruj masłem i przykryj serwetką.
kiedy trzeba upiec chleb z ciasta znajdującego się w lodówce, zasada pieczenia jest dokładnie taka sama, z wyjątkiem czasu podejścia ciasta.
musisz zdobyć wymaganą ilość ciasta, rozgnieść je w dłoniach, uformować Kolobok i pozostawić do dopasowania w formie przez dwie do trzech godzin.
następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiecz chleb w taki sam sposób, jak w poprzedniej wersji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g