Amerykański chleb kanapkowy

pyszny i łatwy chleb pszenny to idealna baza do kanapki! Smacznie. Niezwykły. Kolejny świetny przepis na domowy chleb. Pieczę chleb w maszynie do chleba, ale czasami chcę różnorodności i dlatego eksperymentuję. Chleb kanapkowy uzyskuje się zgodnie z tym przepisem, który jest drobnoporowaty, wilgotny. W pełni zasługuje na swoją nazwę. I jeszcze jedna zaleta: ciasto może znajdować się w lodówce do dwóch tygodni i tylko z tego korzysta.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czapka drożdży

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej drożdże na mąkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj drożdże z mąką

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyrośnięte ciasto

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naoliwione foremki do muffinek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto w formie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyrośnięte ciasto w foremkach

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chleb z piekarnika

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj masłem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto z lodówki

przesiać mąkę. Roztop masło.
wlej cukier, drożdże do kubka, wymieszaj wszystko w 50 ml ciepłej wody. Poczekaj, aż pojawi się Czapka drożdży.
w dużym rondlu wymieszaj ciepłą wodę z solą.
wlej semolinę i mąkę.

wlej czapkę drożdży na mąkę i zetrzyj drożdże. Dopiero potem dodaj olej i wszystko dobrze zagniataj, aż będzie gładkie.
przykryj patelnię folią, aby nie zamarzła i pozostaw na stole na 3 godziny.

wyjmij część ciasta z patelni, nadaj mu kształt Koloboka, trzymając go na wadze. Umieść powstały Kolobok w natłuszczonej formie i umieść go na godzinę w ciepłym miejscu.
przykryj patelnię z resztą ciasta folią i włóż do lodówki.

po godzinie posmaruj ciasto masłem lub ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut.
po tym czasie wyjmij chleb, przenieś na ruszt, posmaruj masłem i przykryj serwetką.
kiedy trzeba upiec chleb z ciasta znajdującego się w lodówce, zasada pieczenia jest dokładnie taka sama, z wyjątkiem czasu podejścia ciasta.

musisz zdobyć wymaganą ilość ciasta, rozgnieść je w dłoniach, uformować Kolobok i pozostawić do dopasowania w formie przez dwie do trzech godzin.

następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiecz chleb w taki sam sposób, jak w poprzedniej wersji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy