skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta. Przesiej mąkę przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem.
zetrzyj masło na tarce, możesz je posiekać, a następnie wymieszać z jajkiem i mąką.
zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
rozwałkuj ciasto na warstwę 1 cm, włóż do formy (średnica 26 cm), uprzednio nasmarowanej olejem i posypanej mąką. Tworzymy bok.
przykryj papierem spożywczym i przykryj suchym groszkiem lub fasolą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 na 15 minut. Usuwamy Papier i groszek.
zagotuj mleko. Wymieszaj zmiękczone masło, cukier, żółtka, przesianą mąkę i cukier waniliowy. Następnie wlej wrzące mleko i ubij.
schłodzić śmietanę. Morele kroimy na dwie połówki, wyjmujemy nasiona. W cieście rozprowadzamy krem i kładziemy morele na wierzchu.
pieczemy w 180 stopniach przez około czterdzieści minut.
gotowe ciasto morelowe posyp cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g