otwarte ciasto morelowe morelowe

Twoje ciasto będzie najbardziej ukochane i wyjątkowe! Przepis na to wspaniałe ciasto morelowe wziąłem z magazynu BURDA MODEN z 1990 roku.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 65 % 24 g
192 kcal
IG: 24 / 4 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

przygotowanie ciasta. Przesiej mąkę przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem.

zetrzyj masło na tarce, możesz je posiekać, a następnie wymieszać z jajkiem i mąką.

zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

rozwałkuj ciasto na warstwę 1 cm, włóż do formy (średnica 26 cm), uprzednio nasmarowanej olejem i posypanej mąką. Tworzymy bok.

przykryj papierem spożywczym i przykryj suchym groszkiem lub fasolą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 na 15 minut. Usuwamy Papier i groszek.

zagotuj mleko. Wymieszaj zmiękczone masło, cukier, żółtka, przesianą mąkę i cukier waniliowy. Następnie wlej wrzące mleko i ubij.

schłodzić śmietanę. Morele kroimy na dwie połówki, wyjmujemy nasiona. W cieście rozprowadzamy krem i kładziemy morele na wierzchu.

pieczemy w 180 stopniach przez około czterdzieści minut.

 gotowe ciasto morelowe posyp cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy