skład / składniki
metoda gotowania
* przełóż rodzynki przez maszynkę do mięsa, włóż orzechy do celofanowej torby i kilkakrotnie zwiń wałkiem do ciasta.
* wymieszaj cukier z ras. olej, dodaj rodzynki i orzechy, rozcieńczyć sokiem jabłkowym(lub wywar z suszonych jabłek, miałem wywar), dodać sodę, wszystko dokładnie wymieszać, dodać trochę mąki, mielonego cynamonu, a przed położeniem dodać ocet.
* ciasto powstaje jako gęsta śmietana
smarujemy formę ras. olejem (mam średnicę-33 cm), wyłożyć masę i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w t-180-200* 40 min.
gotowe ciasto wyłożyć z formy, ostudzić. Pokroiłem na 2 warstwy i posmarowałem dżemem jabłkowym. Wierzch ozdobiony cukrem pudrem.
ciasto można ozdobić chudym kremem, jeśli chcesz.
krem: 400 g soku jabłkowego (każdy może być) + 3,5 łyżki. l kasza manna - ugotuj owsiankę – dodaj cukier do smaku) + wanilina, ostudź i dobrze ubij.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g