ciasto z rodzynkami i orzechami włoskimi

Piękny przepis, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Podczas postu chcesz słodyczy, dlaczego nie zadowolić się.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 20 % 14 g
węglowodany 73 % 51 g
339 kcal
IG: 6 / 12 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

* przełóż rodzynki przez maszynkę do mięsa, włóż orzechy do celofanowej torby i kilkakrotnie zwiń wałkiem do ciasta.

* wymieszaj cukier z ras. olej, dodaj rodzynki i orzechy, rozcieńczyć sokiem jabłkowym(lub wywar z suszonych jabłek, miałem wywar), dodać sodę, wszystko dokładnie wymieszać, dodać trochę mąki, mielonego cynamonu, a przed położeniem dodać ocet.

* ciasto powstaje jako gęsta śmietana
smarujemy formę ras. olejem (mam średnicę-33 cm), wyłożyć masę i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w t-180-200* 40 min.

gotowe ciasto wyłożyć z formy, ostudzić. Pokroiłem na 2 warstwy i posmarowałem dżemem jabłkowym. Wierzch ozdobiony cukrem pudrem.

ciasto można ozdobić chudym kremem, jeśli chcesz.
krem: 400 g soku jabłkowego (każdy może być) + 3,5 łyżki. l kasza manna - ugotuj owsiankę – dodaj cukier do smaku) + wanilina, ostudź i dobrze ubij.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy