skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. W jednej trzeciej szklanki wody rozcieńczyć drożdże i cukier.
2. Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i pozostałym cukrem. Dodaj zimne masło starte do mąki.
3. Ubij jajko w wodzie drożdżowej i dodaj mleko, aby uzyskać dokładnie szklankę mieszanki.
4. Wlać mieszaninę do mąki i zagnieść ciasto. O ile zauważyłem, lepiej ugniatać takie ciasto w jedną stronę. Okazuje się gładki i elastyczny. Włóż gotowe ciasto do lodówki na półtorej godziny.
5. Następnie wyjmij go i rozwałkuj cienko. Pokrój w kwadraty o wymiarach około 15 na 15 cm.
6. Na środku każdego kawałka ciasta układane są 2 plasterki pomidora (wcześniej sól i pieprz), kawałek mozzarelli i liść bazylii. Powstaje koperta. Posmaruj każdą z powstałych kopert żółtkami.
7. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Włóż koperty i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 na 15 minut.
8. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g