koperty z pomidorami i mozzarellą

Koperty z ciasta francuskiego w stylu włoskim-pyszne i proste! Zwróć uwagę na kilka wskazówek dotyczących przygotowania tego rodzaju ciasta francuskiego: 1. Moim zdaniem jest to najprostszy przepis na ciasto francuskie ze wszystkich, których próbowałem 2. Po lodówce ciasto będzie mniej lepkie. Jeśli nadal się klei, rozwałkuj go na stole zakurzonym mąką. 3. Ciasto należy natychmiast mieszać rękami - wyjdzie to szybciej. 4. Po lodówce nie trzeba wyrabiać ciasta. Musisz natychmiast rozwinąć. Ostatnio Francuskie koperty z różnymi nadzieniami są honorowane w naszym domu. Tutaj jest miejsce na fantazję, ponieważ może to być mieszanka jagód i twarogu, nadzienia warzywne, mięsne, serowe, grzybowe! Tylko miej czas na wymyślenie!
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 49 % 24 g
270 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

1. W jednej trzeciej szklanki wody rozcieńczyć drożdże i cukier.
2. Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i pozostałym cukrem. Dodaj zimne masło starte do mąki.

3. Ubij jajko w wodzie drożdżowej i dodaj mleko, aby uzyskać dokładnie szklankę mieszanki.
4. Wlać mieszaninę do mąki i zagnieść ciasto. O ile zauważyłem, lepiej ugniatać takie ciasto w jedną stronę. Okazuje się gładki i elastyczny. Włóż gotowe ciasto do lodówki na półtorej godziny.

5. Następnie wyjmij go i rozwałkuj cienko. Pokrój w kwadraty o wymiarach około 15 na 15 cm.

6. Na środku każdego kawałka ciasta układane są 2 plasterki pomidora (wcześniej sól i pieprz), kawałek mozzarelli i liść bazylii. Powstaje koperta. Posmaruj każdą z powstałych kopert żółtkami.

7. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Włóż koperty i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 na 15 minut.

8. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy