ciasto drożdżowe z kapustą i mięsem

pyszne ciasto drożdżowe według przepisu babci jest zawsze aktualne! Pyszny przepis na ciasto drożdżowe z kapustą i mięsem.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 51 % 18 g
179 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
zrób ciasto.

aby to zrobić, rozbij jajka, ubij je widelcem, dodaj sól, cukier, wszystko wymieszaj.

podgrzej mleko. Wlać do mieszanki jajecznej, wymieszać.

przesiać mąkę do filiżanki mleka i jajek, posypać drożdżami. Najpierw wymieszaj drożdże z mąką, a następnie całą mieszaninę z mąką.

ciasto jest bardzo lepkie.

wlej olej roślinny i wymieszaj go z ciastem.

ciasto natychmiast zaczyna odrywać się od rąk.

Zbierz ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny.

posiekaj wieprzowinę za pomocą blendera.

drobno posiekaną cebulę podsmażyć, dodać startą marchewkę, podsmażyć. Następnie dodaj drobno posiekaną kapustę, również usmaż.

wymieszaj mięso z kapustą, solą i pieprzem. Nadzienie jest gotowe.

weź trochę bulionu z kurczaka, podgrzej na kuchence.
rozcieńczyć łyżkę skrobi w dwóch łyżkach wody, wlać cienki strumień do bulionu i natychmiast zdjąć z ognia. Wszystko dobrze wymieszaj.

dodaj drobno posiekany koperek do powstałej galaretki, wymieszaj.

sos wlać do sosjerki.

weź formę do ciasta. Nasmaruj go olejem roślinnym.
rozwałkuj połowę ciasta, włóż do formy.

połóż mięso z kapustą na cieście, spłaszcz łyżką.
rozwałkuj pozostałe ciasto, połóż je na cieście, Przytnij krawędzie wałkiem do ciasta.

ściśnij brzegi ciasta i pozostaw je na stole na kolejne pół godziny do godziny. Nie musisz już go przykrywać.

zrób szczeliny na cieście, aby para wydostała się podczas gotowania, posmaruj ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na trzydzieści minut.


gotowe ciasto drożdżowe z kapustą i mięsem skropić wodą, przykryć ręcznikiem.

podawać z sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy