skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wziąłem produkty na receptę. Ale wziąłem szklankę mąki (160 GR), kakao potrzebowało 2-3 łyżek stołowych, a także dodałem proszek do pieczenia.
Krok 2:
Ubij margarynę z cukrem, dodaj po jednym jajku. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj kakao i znowu wszystko dobrze przeszkadzamy. Ciasto jest dość grube. Wziąłem formę o średnicy 20 cm.
Krok 4:
Gruszki obrać, pokroić w kliny i ułożyć na wyłożonym cieście.
Krok 5:
Ciasto piecze się szybko, na pewno nie godzinę, około 35-40 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić w formie, przełożyć na ruszt. Podawać z rozpuszczoną czekoladą.
Krok 6:
Ciasto jest gotowe. Smak jest przyjemny. Dodałam jeszcze wanilię. Wspiął się bardzo dobrze. Po upieczeniu pokroiłam ciasto wzdłuż na pół i posmarowałam kremem czekoladowym. Ubiłem śmietanę z rozpuszczoną czekoladą i łyżką żelatyny.
Krok 7:
Tak wygląda ciasto z kremem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g