ciasto truskawkowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mąkę z sodą, a następnie przesiej masę przez sito.
Dodaj do niego margarynę (schłodzoną) i posiekaj wszystko nożem.
dodaj żółtka, sok z cytryny, cukier, śmietanę do okruchów mąki. Zagnieść ciasto.
następnie rozwałkuj go i włóż do formy nasmarowanej olejem.
nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni w piekarniku przez 20 minut.
ubij białka cukrem. Trzecią część ubitych białek łączymy z truskawkami.
rozłóż mieszankę truskawek na cieście. Rozłóż resztki białek na wierzchu.
posyp płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
piękne ciasto truskawkowe jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g