Biscotti ciasteczka z migdałami i kandyzowanymi owocami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
przesiać mąkę, włożyć sól, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. wymieszać.
ubij 3 jajka+jedno żółtko (odłóż białko na bok). Dodaj wodę.
migdały zalać wrzącą wodą przez 10 minut, odcedzić, obrać i usmażyć na suchej patelni.
grubo posiekaj.
Połącz mieszankę mąki i jajek. Dobrze zagnieść.
dodaj rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce i jeszcze raz wymieszaj.
otrzymasz stosunkowo gęste ciasto.
podziel ciasto na trzy części. Każdą zwinąć "kiełbasą" o szerokości około 4 cm każda.
połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj każdą "kiełbasę" pozostałym białkiem (lekko ją ubij).
piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
pojawi się skorupa.
wyjmij i pozostaw do ostygnięcia, pokrój powstały "batonik" szerokim nożem na plastry o szerokości około centymetra. Połóż z powrotem na blasze do pieczenia i włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut.
ubij 3 jajka+jedno żółtko (odłóż białko na bok). Dodaj wodę.
migdały zalać wrzącą wodą przez 10 minut, odcedzić, obrać i usmażyć na suchej patelni.
grubo posiekaj.
Połącz mieszankę mąki i jajek. Dobrze zagnieść.
dodaj rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce i jeszcze raz wymieszaj.
otrzymasz stosunkowo gęste ciasto.
podziel ciasto na trzy części. Każdą zwinąć "kiełbasą" o szerokości około 4 cm każda.
połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj każdą "kiełbasę" pozostałym białkiem (lekko ją ubij).
piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
pojawi się skorupa.
wyjmij i pozostaw do ostygnięcia, pokrój powstały "batonik" szerokim nożem na plastry o szerokości około centymetra. Połóż z powrotem na blasze do pieczenia i włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g