babeczki chude Makowe bez jajek
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
napełnij mak wrzącą wodą i przytrzymaj przez pół godziny, aby puchnąć.
po spuszczeniu wody przez sito, zmiel mak w moździerzu (moździerz można zastąpić blenderem).
dodaj cukier, skórkę z cytryny, mleko do maku.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekaj orzechy włoskie, wymieszaj z makiem.
łączymy wszystkie mieszanki, zagniatamy ciasto i układamy je w foremkach.
w piekarniku pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
babeczki chude gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g