ciasto deserowe kruchość truskawkowo-wiśniowa

delikatne ciasto z kremowym kremem waniliowym i jagodami jest pyszne! Niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach ciasto deserowe z aromatycznymi truskawkami i wiśniami, z kremem kremowo-waniliowym, jednym słowem-błogość!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 73 % 30 g
178 kcal
IG: 47 / 27 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

ciasto francuskie nie rozwałkowujemy zbyt mocno i wycinamy z niego kwadrat 25x25 cm z resztek wycinamy małe romby.

nakłuwamy ciasto widelcem przed pieczeniem w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po pieczeniu również romby.

usuń nasiona z wiśni. Żelatynę rozpuszczamy (używam instant) w małej ilości gorącej wody.

cukier, budyń i mleko gotujemy tak, jak jest napisane na opakowaniu. Dodaj tutaj żelatynę. Wszystko wymieszaj i ostudź.

ubij śmietanę i połącz z budyniem.

włóż truskawki i wiśnie do mieszanki, wymieszaj.

przenosimy całą tę masę na ciasto, dekorujemy rombami na wierzchu.

ciasto deserowe wkładamy do lodówki na kilka godzin.

ubij śmietanę z cukrem waniliowym, a także cukrem pudrem. Masę dzielimy na dwie równe części. Wlej łyżkę soku wiśniowego do jednego, ubij.

Udekoruj ciasto bitą śmietaną z torebki cukierniczej. Układamy na nim truskawki, wiśnie, liście mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g

Podobne przepisy