skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto francuskie nie rozwałkowujemy zbyt mocno i wycinamy z niego kwadrat 25x25 cm z resztek wycinamy małe romby.
nakłuwamy ciasto widelcem przed pieczeniem w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po pieczeniu również romby.
usuń nasiona z wiśni. Żelatynę rozpuszczamy (używam instant) w małej ilości gorącej wody.
cukier, budyń i mleko gotujemy tak, jak jest napisane na opakowaniu. Dodaj tutaj żelatynę. Wszystko wymieszaj i ostudź.
ubij śmietanę i połącz z budyniem.
włóż truskawki i wiśnie do mieszanki, wymieszaj.
przenosimy całą tę masę na ciasto, dekorujemy rombami na wierzchu.
ciasto deserowe wkładamy do lodówki na kilka godzin.
ubij śmietanę z cukrem waniliowym, a także cukrem pudrem. Masę dzielimy na dwie równe części. Wlej łyżkę soku wiśniowego do jednego, ubij.
Udekoruj ciasto bitą śmietaną z torebki cukierniczej. Układamy na nim truskawki, wiśnie, liście mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g