Ta niesamowita kreacja kulinarna jest świetna na każdą okazję, będzie odpowiednia zarówno na świątecznym, jak i zwykłym stole. Prostota produkcji, delikatny smak i sytość sprawiają, że to ciasto jest niezwykle popularne, bez przesady jest ulubionym przysmakiem milionów. Przeglądając przepisy na ciasto żółwia, każdy kucharz zauważy wiele ciekawych sposobów na przygotowanie tej dobrze znanej uczty. Różnorodność podejść pozwala wykazać się kreatywnością i stworzyć coś niezwykłego.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
śmietana | 210 | 2.8 | 20 | 3.2 |
kakao w proszku | 374 | 24.2 | 17.5 | 32 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
używając różnych Ciasteczek, a nawet naleśników jako bazy, kucharz może również eksperymentować z nadzieniem: deser jest nasączony kwaśną śmietaną, jogurtem lub kefirem. Ponadto, aby zapewnić nowe doznania smakowe, często stosuje się czekoladę, mleko skondensowane, a nawet orzechy włoskie. Gotowy deser "żółwia" można posypać proszkiem kakaowym, przyprawami lub specjalnym proszkiem cukierniczym. Słodkie arcydzieło z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto zdecyduje się je skosztować. Niezwykłe odcienie smaku pozwolą na nowe spojrzenie na tę klasyczną ucztę.