skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie takiego ciasta wcale nie jest trudne.
ubij jajka z cukrem. Jajka można podzielić na białka i żółtka i ubić osobno, ale nie jest to ważne. Najważniejsze jest to, że cukier całkowicie rozpuszcza się w ubitej masie.
przesiej mąkę i proszek do pieczenia do mieszanki jajecznej, delikatnie wymieszaj. Ciasto okazuje się prawie jak naleśniki-płynne.
nasmaruj blachę do pieczenia masłem i łyżeczką rozłóż ciasto porcjami w odległości 3 cm od siebie.
pieczemy ciastka biszkoptowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecze się je bardzo szybko - 5-10 minut w zależności od rodzaju piekarnika.
gotowe herbatniki ostrożnie włóż do głębokiej miski, przykryj ręcznikiem.
śmietana zmieszana z cukrem i kakao działa jak śmietana. Wybierz maksymalnie tłustą śmietanę, aby krem nie był bardzo płynny.
rozłóż półfabrykaty na płaskim naczyniu, wlej je kremem. W ten sposób tworzymy całą skorupę.
posyp żółwia polewą czekoladową. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę, cukier i kakao w rondlu, umieść na średnim ogniu i mieszając zagotuj. Na wyjściu otrzymujemy błyszczący lukier czekoladowy, pozwalamy mu ostygnąć do stanu ciepłego.
kiedy skorupa jest "ubrana" w pachnący czekoladowy surdut, dekorujemy ją jądrami orzecha włoskiego, tworząc wzory żółwia.
takie ciasto nie wymaga długiego czasu na moczenie, tylko pół godziny - i poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g