focaccia z pęcherzycą i tymiankiem

pyszne ciasta z przaśnego ciasta. Nie przechodź! Zwracam uwagę na przepis, który urodził się we Włoszech, a teraz słusznie jest uważany za jeden z najstarszych. Chodzi o cienką i pełną wdzięku tortillę zwaną focaccia. Bardzo lubię takie wypieki i chętnie korzystam z wiedzy włoskich kucharzy. Radzę upiec go wszystkim fanom pizzy - będziesz mile zaskoczony!
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 77 % 33 g
192 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 50 min

przesiej mąkę do miski, Posol i dodaj drożdże. Następnie zrób małe wgłębienie w środku, wlej wodę i oliwę z oliwek. Zagniataj ciasto przez 10 minut i po przykryciu ręcznikiem pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

gdy ciasto będzie gotowe, rozłóż je na blasze do pieczenia, po uprzednim wyłożeniu pergaminem. Połóż jagody pęcherzycy na wierzchu, lekko wciskając je w ciasto, posmaruj oliwą z oliwek i posyp tymiankiem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 220 °C.

możesz podawać jako niezależne danie, uzupełnione porcją sałatki.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pęcherzyca - 32   kcal/100g

Podobne przepisy