szczupak nadziewany w całości

Udekoruj świąteczny stół prawdziwie królewskim daniem! . Jeśli chcesz wywrzeć trwałe wrażenie na gościach, koniecznie przygotuj nadziewanego szczupaka. Twoje wysiłki nie pozostaną niezauważone, uwierz mi. Danie jest bardzo smaczne i wygląda reprezentacyjnie. To naprawdę wygrana-wygrana!
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
163 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

do gotowania wybierz szczupaka ostrożnie: musisz być świeży. Przecinamy rybę: odcinamy głowę, usuwamy łuski, wyjmujemy wnętrzności. Gotową tuszę myjemy pod bieżącą wodą.

zaczynając od strony głowy, oddziel skórę od mięsa. Działamy bardzo ostrożnie, starając się nie uszkodzić skóry. Zachowujemy płetwy. Aby płetwa ogonowa również pozostała na miejscu, ostrożnie odetnij kość z wnętrza skóry. Najbardziej odpowiedzialna część za nami.

a teraz oddziel mięso od kości ostrym nożem. Włóż mięso do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, a także smalec. Obficie wzbogacamy przyprawami, solą i mielimy blenderem. Do powstałej mieszanki Wprowadzamy bułkę tartą.

powstałe mięso mielone jest mocno nadziewane skórą szczupaka. Ponownie, bardzo ostrożnie, aby nie rozerwać. Szyj gotowy produkt i wykonaj kilka nakłuć wzdłuż grzbietu lub po bokach.

smarujemy blachę do pieczenia i samą rybę olejem roślinnym, kładziemy do niej głowę i wysyłamy do piekarnika na półtorej godziny. Piec w 180°C.

na stole podawaj szczupaka na zimno, dekorując ziołami i dowolnymi warzywami według własnego uznania.

Otrzymuj komplementy dotyczące swoich umiejętności!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy