skład / składniki
metoda gotowania
do gotowania wybierz szczupaka ostrożnie: musisz być świeży. Przecinamy rybę: odcinamy głowę, usuwamy łuski, wyjmujemy wnętrzności. Gotową tuszę myjemy pod bieżącą wodą.
zaczynając od strony głowy, oddziel skórę od mięsa. Działamy bardzo ostrożnie, starając się nie uszkodzić skóry. Zachowujemy płetwy. Aby płetwa ogonowa również pozostała na miejscu, ostrożnie odetnij kość z wnętrza skóry. Najbardziej odpowiedzialna część za nami.
a teraz oddziel mięso od kości ostrym nożem. Włóż mięso do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, a także smalec. Obficie wzbogacamy przyprawami, solą i mielimy blenderem. Do powstałej mieszanki Wprowadzamy bułkę tartą.
powstałe mięso mielone jest mocno nadziewane skórą szczupaka. Ponownie, bardzo ostrożnie, aby nie rozerwać. Szyj gotowy produkt i wykonaj kilka nakłuć wzdłuż grzbietu lub po bokach.
smarujemy blachę do pieczenia i samą rybę olejem roślinnym, kładziemy do niej głowę i wysyłamy do piekarnika na półtorej godziny. Piec w 180°C.
na stole podawaj szczupaka na zimno, dekorując ziołami i dowolnymi warzywami według własnego uznania.
Otrzymuj komplementy dotyczące swoich umiejętności!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g