ciasto trzy czekoladowe z wanilią, baylisem i owocami

pyszne ciasto! Delikatny, pachnący, po prostu rozpływa się w ustach! Ciasto jest po prostu niesamowite! Nikt nie pozostanie obojętny! Znalazłem go na jednej ze stron kulinarnych. Opis jest oczywiście obszerny, ale jest bardzo łatwy do przygotowania!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 53 % 31 g
węglowodany 38 % 22 g
385 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

do testu:

1. W łaźni wodnej rozpuść 100 g ciemnej czekolady (lepiej wziąć 60% zawartości kakao i więcej). Odstawić do ostygnięcia.
2. W międzyczasie ubij 100 g masła z 50 g cukru na bujną białą masę.
3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy maślanej i jeszcze raz ubij, aż będzie puszysta.
4. Następnie bierzemy 4 jajka i ostrożnie oddzielamy białka od żółtek.
5. Dodaj 4 żółtka do mieszanki czekoladowej. Dodaj tam 1 łyżeczkę. wanilina i ponownie ubij. Otrzymasz pyszną kremową masę.
6. W małej misce wymieszaj 100 g mąki i 10 g proszku do pieczenia i przesiej do masy czekoladowej. Lekko wymieszaj.
7. Następnie ubij białka ze 100 gramami cukru. Dodaj ubite białka do masy czekoladowej i wymieszaj łopatką, zachowując przewiewność ciasta (jeśli pozostaną małe grudki mąki, nie jest to straszne, nie osiągaj 100% gładkości ciasta).
8. Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni. Formę do pieczenia posmarować masłem (u mnie forma o średnicy 23 cm) i posypać mąką. Wyłożyć ciasto i spłaszczyć szpatułką.
9. Piec biszkopt przez 25-35 minut w nagrzanym piekarniku. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Następnie odwróć na kratkę (ostrożnie odwróć, ponieważ ciasto jest bardzo kruche). Aby ciasto było gęstsze i nie kruszyło się, należy je przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc, ale jeśli nie jest to możliwe, włóż do zamrażarki na 20 minut.
10. Następnie bierzemy dzieloną formę (lub pierścień piekarniczy o odpowiedniej średnicy) i kładziemy tam nasze ciasto. Ściany formy układamy folią tak, aby Góra znajdowała się 8-10 centymetrów nad samą formą (użyłem gęstego pliku i taśmy).
11. Wymieszaj 100 ml mleka i 50 ml likieru Baileys i namocz ciasto. Wkładamy do zamrażarki.

do musu z ciemnej czekolady:

1. W 60 ml mleka wlej 6 g żelatyny i pozwól jej pęcznieć. Następnie żelatynę wkładamy do łaźni wodnej i mieszając podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlej 40 ml likieru Baileys i wymieszaj. Usuń z łaźni wodnej i odłóż na bok.
2. Następnie w łaźni wodnej rozpuść 200 g ciemnej czekolady z 30 g masła. Upewnij się, że woda w rondlu nie gotuje się zbytnio, w przeciwnym razie możesz zepsuć masę czekoladową!
3. Następnie wlej ciepłą masę żelatynową do rozpuszczonej czekolady. Ważne jest, aby temperatura czekolady i masy żelatynowej nie była zbyt różna. Usuń gotową mieszaninę z łaźni wodnej i pozwól jej ostygnąć do lekko ciepłego stanu.
4. Bierzemy 300 ml zimnej śmietany (lepiej wziąć ciasto, ponieważ są pachnące i lekko słodzone) i ubijamy mikserem.
5. Następnie dodaj mieszankę czekoladową do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka, zachowując lekkość. Rozłóż mieszaninę na cieście, wyrównaj szpatułką i włóż do lodówki.

do musu z mlecznej czekolady:

mus z mlecznej czekolady jest również przygotowywany...
1. W 60 ml mleka wlej 8 g żelatyny i pozwól jej pęcznieć. Następnie żelatynę wkładamy do łaźni wodnej i mieszając podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlej 40 ml likieru Baileys i wymieszaj. Usuń z łaźni wodnej i odłóż na bok.
2. Następnie w łaźni wodnej rozpuść 200 g mlecznej czekolady z 30 g masła.
3. Następnie wlej ciepłą masę żelatynową do rozpuszczonej czekolady. Usuń gotową mieszaninę z łaźni wodnej i pozwól jej ostygnąć do lekko ciepłego stanu.
4. Bierzemy 300 ml zimnej śmietany i ubijamy mikserem.
5. Następnie dodaj mieszankę czekoladową do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka, zachowując lekkość. Rozłóż mus na ciemnej czekoladzie, wyrównaj szpatułką i włóż do lodówki.

na mus z białej czekolady:

mus z białej czekolady przygotowujemy trochę inaczej.
1. W 60 ml mleka wlej 10 g żelatyny i pozwól jej pęcznieć. Następnie żelatynę wkładamy do łaźni wodnej i mieszając podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlej 40 ml likieru Baileys i wymieszaj. Wlej ciepłą mieszaninę żelatyny na 200 gramów białej czekolady połamanej na małe kawałki i odstaw na minutę. Wymieszaj i włóż do łaźni wodnej, dodając 30 g masła.
2. Bierzemy 300 ml zimnej śmietany i ubijamy mikserem.
3. Następnie stopniowo dodawaj lekko ciepłą mieszankę czekolady do bitej śmietany, za każdym razem mieszając. Rozłóż mus na mlecznej czekoladzie, wyrównaj szpatułką i włóż do lodówki na noc lub lepiej na jeden dzień.

do polewy czekoladowej:

1. Bierzemy 80 g ciemnej czekolady i łamiemy na małe kawałki, topimy w łaźni wodnej, dodając 40 g masła. Mieszaj, aż będzie gładka.

następnie wyciągamy ciasto z lodówki, uwalniamy z folii i formy. Przenieś lukier czekoladowy do jednorazowego worka cukierniczego i pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie odetnij końcówkę torby cukierniczej i wykonaj smugi polewy czekoladowej. Udekoruj ciasto do woli.

to wszystko! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Likier baileys - 327   kcal/100g

Podobne przepisy