skład / składniki
metoda gotowania
do testu:
1. W łaźni wodnej rozpuść 100 g ciemnej czekolady (lepiej wziąć 60% zawartości kakao i więcej). Odstawić do ostygnięcia.
2. W międzyczasie ubij 100 g masła z 50 g cukru na bujną białą masę.
3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy maślanej i jeszcze raz ubij, aż będzie puszysta.
4. Następnie bierzemy 4 jajka i ostrożnie oddzielamy białka od żółtek.
5. Dodaj 4 żółtka do mieszanki czekoladowej. Dodaj tam 1 łyżeczkę. wanilina i ponownie ubij. Otrzymasz pyszną kremową masę.
6. W małej misce wymieszaj 100 g mąki i 10 g proszku do pieczenia i przesiej do masy czekoladowej. Lekko wymieszaj.
7. Następnie ubij białka ze 100 gramami cukru. Dodaj ubite białka do masy czekoladowej i wymieszaj łopatką, zachowując przewiewność ciasta (jeśli pozostaną małe grudki mąki, nie jest to straszne, nie osiągaj 100% gładkości ciasta).
8. Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni. Formę do pieczenia posmarować masłem (u mnie forma o średnicy 23 cm) i posypać mąką. Wyłożyć ciasto i spłaszczyć szpatułką.
9. Piec biszkopt przez 25-35 minut w nagrzanym piekarniku. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Następnie odwróć na kratkę (ostrożnie odwróć, ponieważ ciasto jest bardzo kruche). Aby ciasto było gęstsze i nie kruszyło się, należy je przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc, ale jeśli nie jest to możliwe, włóż do zamrażarki na 20 minut.
10. Następnie bierzemy dzieloną formę (lub pierścień piekarniczy o odpowiedniej średnicy) i kładziemy tam nasze ciasto. Ściany formy układamy folią tak, aby Góra znajdowała się 8-10 centymetrów nad samą formą (użyłem gęstego pliku i taśmy).
11. Wymieszaj 100 ml mleka i 50 ml likieru Baileys i namocz ciasto. Wkładamy do zamrażarki.
do musu z ciemnej czekolady:
1. W 60 ml mleka wlej 6 g żelatyny i pozwól jej pęcznieć. Następnie żelatynę wkładamy do łaźni wodnej i mieszając podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlej 40 ml likieru Baileys i wymieszaj. Usuń z łaźni wodnej i odłóż na bok.
2. Następnie w łaźni wodnej rozpuść 200 g ciemnej czekolady z 30 g masła. Upewnij się, że woda w rondlu nie gotuje się zbytnio, w przeciwnym razie możesz zepsuć masę czekoladową!
3. Następnie wlej ciepłą masę żelatynową do rozpuszczonej czekolady. Ważne jest, aby temperatura czekolady i masy żelatynowej nie była zbyt różna. Usuń gotową mieszaninę z łaźni wodnej i pozwól jej ostygnąć do lekko ciepłego stanu.
4. Bierzemy 300 ml zimnej śmietany (lepiej wziąć ciasto, ponieważ są pachnące i lekko słodzone) i ubijamy mikserem.
5. Następnie dodaj mieszankę czekoladową do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka, zachowując lekkość. Rozłóż mieszaninę na cieście, wyrównaj szpatułką i włóż do lodówki.
do musu z mlecznej czekolady:
mus z mlecznej czekolady jest również przygotowywany...
1. W 60 ml mleka wlej 8 g żelatyny i pozwól jej pęcznieć. Następnie żelatynę wkładamy do łaźni wodnej i mieszając podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlej 40 ml likieru Baileys i wymieszaj. Usuń z łaźni wodnej i odłóż na bok.
2. Następnie w łaźni wodnej rozpuść 200 g mlecznej czekolady z 30 g masła.
3. Następnie wlej ciepłą masę żelatynową do rozpuszczonej czekolady. Usuń gotową mieszaninę z łaźni wodnej i pozwól jej ostygnąć do lekko ciepłego stanu.
4. Bierzemy 300 ml zimnej śmietany i ubijamy mikserem.
5. Następnie dodaj mieszankę czekoladową do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka, zachowując lekkość. Rozłóż mus na ciemnej czekoladzie, wyrównaj szpatułką i włóż do lodówki.
na mus z białej czekolady:
mus z białej czekolady przygotowujemy trochę inaczej.
1. W 60 ml mleka wlej 10 g żelatyny i pozwól jej pęcznieć. Następnie żelatynę wkładamy do łaźni wodnej i mieszając podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlej 40 ml likieru Baileys i wymieszaj. Wlej ciepłą mieszaninę żelatyny na 200 gramów białej czekolady połamanej na małe kawałki i odstaw na minutę. Wymieszaj i włóż do łaźni wodnej, dodając 30 g masła.
2. Bierzemy 300 ml zimnej śmietany i ubijamy mikserem.
3. Następnie stopniowo dodawaj lekko ciepłą mieszankę czekolady do bitej śmietany, za każdym razem mieszając. Rozłóż mus na mlecznej czekoladzie, wyrównaj szpatułką i włóż do lodówki na noc lub lepiej na jeden dzień.
do polewy czekoladowej:
1. Bierzemy 80 g ciemnej czekolady i łamiemy na małe kawałki, topimy w łaźni wodnej, dodając 40 g masła. Mieszaj, aż będzie gładka.
następnie wyciągamy ciasto z lodówki, uwalniamy z folii i formy. Przenieś lukier czekoladowy do jednorazowego worka cukierniczego i pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie odetnij końcówkę torby cukierniczej i wykonaj smugi polewy czekoladowej. Udekoruj ciasto do woli.
to wszystko! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Likier baileys - 327 kcal/100g