babeczki na śmietanie sojowej
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W jednej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
Krok 2:
Rozcieńczyć suchą śmietanę sojową w ciepłej / zimnej przegotowanej wodzie do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 3:
W innej misce wymieszaj olej roślinny, rozcieńczoną śmietanę sojową, jajka.
Krok 4:
Dodaj płyn do suchych składników, szybko wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 5:
Nie mieszaj długo, aż mąka nie będzie już widoczna.
Krok 6:
Ciasto układamy w foremkach na ⅔ objętości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sucha śmietana - 567 kcal/100g
- Sucha śmietana sojowa - 500 kcal/100g