babeczki na śmietanie sojowej

babeczki na śmietanie sojowej-kremowy smak i minimum kalorii. Początkowo przepis był pomyślany jako chudy, w którym masło zostało zastąpione olejem roślinnym, zwykłą śmietaną sojową. Jednak jajka mają miejsce (gdzie bez nich)) ich zaletą jest to, że nie są tak kaloryczne, mają przyjemny kremowy smak. Ogólnie polecam!)
Rapuncel-2017Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 40 g
230 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W jednej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozcieńczyć suchą śmietanę sojową w ciepłej / zimnej przegotowanej wodzie do całkowitego rozpuszczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce wymieszaj olej roślinny, rozcieńczoną śmietanę sojową, jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj płyn do suchych składników, szybko wymieszaj drewnianą łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie mieszaj długo, aż mąka nie będzie już widoczna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto układamy w foremkach na ⅔ objętości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sucha śmietana - 567   kcal/100g
  • Sucha śmietana sojowa - 500   kcal/100g

Podobne przepisy