bułeczki synabon z makiem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Drożdże rozpuścić w mleku.
2. Połącz mleko z ubitymi jajkami, dodaj 125 g cukru, zmiękczone masło i cukier waniliowy.
3. Połącz mąkę z solą i przesiej, dodaj mieszaninę i zagnieść ciasto.
4. Odstaw ciasto na 1-1, 5 godziny.
5. Mak opłucz i namocz w ciepłej wodzie przez 20 minut.
5. Połącz cynamon, mak i 250 g cukru.
6. Rozwałkuj ciasto, rozłóż na nim mieszankę cukru, maku i cynamonu, zwiń ciasną bułkę i pokrój na kawałki.
7. Piec bułki przez 45-50 minut w 160 stopniach.
8. Możesz polać gotowe bułki klasycznym sosem z serka śmietankowego lub po prostu polać miodem. Wolę drugą opcję.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g