szczupak faszerowany pieczony

rozkoszuj się rodziną świątecznym lunchem w dni powszednie! Mój mąż i ja jesteśmy wielkimi miłośnikami dań rybnych, czego nie można powiedzieć o dzieciach. Ale pięknie podane ryby, nawet u nich, wzbudzają zainteresowanie i chęć spróbowania. Dzielę się jedną z metod podawania szczupaka pieczonego w piekarniku. Pyszne i apetyczne, a także - wygląda świątecznie.
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 9 % 2 g
119 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przygotowanie pięknego szczupaka wymaga trochę pracy, ale warto.

przecinamy rybę: odcinamy głowę, czyścimy wnętrze. Najbardziej żmudną rzeczą jest usunięcie skóry z tuszy. Najważniejsze jest, aby uzbroić się w ostry nóż i, zaczynając od głowy, okrężnymi ruchami noża, oddzielić skórę od mięsa. Aby ogon pozostał na miejscu, ostrożnie odetnij grzbiet od wewnątrz. Wszystko, możesz odetchnąć z ulgą - mięso zostało usunięte, skóra jest nienaruszona!

przygotowujemy nadzienie: łamiemy chleb na kawałki, wkładamy do miski i napełniamy rozgrzanym mlekiem. Oddziel mięso od grzbietu, wybierz kości. Za pomocą blendera posiekaj mięso szczupaka, a następnie smalec. Możesz użyć maszynki do mięsa. Wbij jajko, namoczony chleb, sól, pieprz do powstałej mieszanki. Dobrze zagnieść mięso mielone.

zbieramy szczupaka: mocno nadziewamy skórę mięsem mielonym, szyjemy głowę. Cóż, piękno prosi o piekarnik! Nasmaruj rybę olejem roślinnym, a także formą, w której zostanie upieczona. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

Poczęstuj rodzinę rybą! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy