skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj kurczaka, osusz i pokrój poziomo na piersi.
2. Natrzyj ptaka solą, pieprzem, przyprawami i czosnkiem w proszku (czasami zastępuję go świeżym czosnkiem).
3. Sok z połowy cytryny wymieszać z miodem i oliwą z oliwek, dobrze wymieszać i natrzeć tą mieszanką kurczaka od wewnątrz.
4. Umieść kurczaka na blasze do pieczenia natłuszczoną stroną do dołu i posmaruj górną stronę skórką. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Temperatura 190 stopni.
5. Ziemniaki obrać, umyć i wysuszyć. Pokrój na 4 kawałki wzdłuż.
5. Odwróć kurczaka na drugą stronę i przykryj boki ziemniakami.
6. Obracaj kurczaka podczas gotowania co 15 do 20 minut. Czas pieczenia - 60-70 minut.
7. Gdy kurczak się ugotuje, wyjmij go i ziemniaki na półmisek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g