skład / składniki
metoda gotowania
1. Ubij jajka w gęstą pianę. Stopniowo, ubijając, dodaj cukier.
2. Przesiej mąkę, połącz z mieszanką jajeczno-cukrową i wymieszaj.
3. Zgasić sodę octem i dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto nie będzie grube, ale bujne.
4. Połóż pergamin na blasze do pieczenia.
5. Łyżką wlej małe naleśniki i piecz je w 180 stopniach przez około 15 minut. Muszą się zarumienić.
6. Schłodzić gotowe naleśniki.
7. Do śmietany wymieszaj śmietanę i mleko skondensowane.
8. Do glazury rozpuść masło w misce, dodaj cukier, śmietanę i kakao. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodaj czekoladę i rozpuść ją.
9. Zanurz każdy naleśnik w przygotowanej śmietanie i ułóż figurkę żółwia.
10. Polej ciasto schłodzonym lukrem.
11. Ciasto powinno moczyć się przez 2-3 godziny.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g