skład / składniki
metoda gotowania
więc zacznijmy:
- przygotowujemy żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, radzę tylko wziąć mniej wody;
- powoli wprowadzamy jogurt do rozpuszczonej żelatyny, ciągle mieszając mieszaninę. Gdy masa ostygnie, wlej cukier puder, dokładnie wymieszaj;
- drobno posiekaj wcześniej umyte morele i truskawki;
- wybierz głęboką miskę, rozłóż truskawki na dnie, wlej połowę masy jogurtowej na wierzch i wyślij na zimno do zestalenia(około 50-60 minut);
- następnie tworzymy warstwę moreli i ponownie podlewamy owoce pozostałą masą jogurtową;
- wysyłamy do lodówki na półtorej godziny;
- Odwróć gotowe ciasto galaretkowe na płaskie naczynie o pożądanej średnicy i udekoruj na wierzchu cienko pokrojonymi kręgami kiwi. Nie zapomnij wyciąć głowy i nóg, aby ciasto żółwia pasowało do jego nazwy.
traktuj dzieci i jedz sam! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g