skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czekoladowe ciasteczka ziemniaczane? Przygotuj jedzenie. Weź najbardziej zwyczajne ciasteczka, o dowolnym kształcie, takie jak rocznica. Zamiast orzeszków ziemnych możesz umieścić dowolne inne orzechy, które lubisz lub które są dostępne. Wybierz masło wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych. Smak gotowego dania będzie zależeć od jego smaku. Kakao powinno być również wolne od dodatków. Napój taki jak Nesquik nie zadziała.
Krok 2:
Lekko osusz orzechy na suchej patelni. Po prostu ich nie spalaj, zmniejsz ogień i ciągle przeszkadzaj. Jeśli masz orzeszki ziemne, tak jak ja, po prażeniu obierz je. Następnie posiekaj ciasteczka i orzeszki ziemne w blenderze lub w inny dostępny sposób (przez maszynkę do mięsa lub na przykład wałek do ciasta).
Krok 3:
Zmiel je niezbyt drobno — ciasto okaże się smaczniejsze, jeśli natkną się na kawałki ciastek i orzechów.
Krok 4:
Roztop masło w dowolny dogodny sposób, ostudź je trochę i dodaj kakao.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj, otrzymasz aromatyczną masę podobną do czekolady.
Krok 6:
Dodaj masło kakaowe i puszkę skondensowanego mleka do okruchów ciastek i orzechów.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Rękami uformuj podłużne ciasteczka, które wyglądają jak małe ziemniaki (stąd nazwa).
Krok 9:
W razie potrzeby obtocz ciasteczka w płatkach kokosowych, okruchach ciastek, orzechach, kakao.
Krok 10:
Miałem też kolorowe płatki kokosowe - okazało się, że są to takie zabawne ciasta.
Krok 11:
Włóż ciasteczka do lodówki na około 1 godzinę, aby masło zestaliło się, a ciasteczka wchłonęły całą wilgoć.
Krok 12:
Za godzinę wzywamy rodzinę i przyjaciół na przyjemną herbatę!
Krok 13:
Smacznego!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g