skład / składniki
metoda gotowania
na początek rozpuść żelatynę w wodzie. Postępuj zgodnie z instrukcjami zapisanymi na opakowaniu.
za pomocą blendera ubij śmietanę ze skondensowanym mlekiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na tym etapie musisz monitorować konsystencję ubijanej masy - powinna ona wzrosnąć. Wlej spuchniętą żelatynę cienkim strumieniem, nie przestawaj ubijać masy. Czas ubijania zależy od mocy blendera, ale średnio wynosi 1-2 minuty po dodaniu żelatyny.
Przenieś kremową mieszankę do tacy, przykryj pokrywką lub folią spożywczą, Wyślij do zamrażarki. Czas na pełną gotowość pieczęci wynosi około 2,5 godziny.
nie zapomnij zdobyć lodów do mieszania, w przeciwnym razie pojawią się w nich małe kryształki lodu, co znacznie zmniejszy smak. Podczas zamrażania warto wymieszać 4-5 razy, nie mniej.
ułóż gotowy kremowy krem w miseczkach, udekoruj czekoladą lub owocami i podawaj.
ciesz się smakiem znanym z dzieciństwa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g