kremowy krem

Podaruj znajomym piękny i pyszny deser! . Czekasz na przyjaciół? Nie wiesz czym zaskoczyć? Przygotuj kremowe lody własnymi rękami i spraw, aby wieczór był niezapomniany! Przysmak można pięknie ozdobić owocami lub polać czekoladą. Uwierz mi, wysiłek zostanie doceniony!
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 37 % 16 g
węglowodany 53 % 23 g
311 kcal
IG: 9 / 4 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

na początek rozpuść żelatynę w wodzie. Postępuj zgodnie z instrukcjami zapisanymi na opakowaniu.

za pomocą blendera ubij śmietanę ze skondensowanym mlekiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na tym etapie musisz monitorować konsystencję ubijanej masy - powinna ona wzrosnąć. Wlej spuchniętą żelatynę cienkim strumieniem, nie przestawaj ubijać masy. Czas ubijania zależy od mocy blendera, ale średnio wynosi 1-2 minuty po dodaniu żelatyny.

Przenieś kremową mieszankę do tacy, przykryj pokrywką lub folią spożywczą, Wyślij do zamrażarki. Czas na pełną gotowość pieczęci wynosi około 2,5 godziny.

nie zapomnij zdobyć lodów do mieszania, w przeciwnym razie pojawią się w nich małe kryształki lodu, co znacznie zmniejszy smak. Podczas zamrażania warto wymieszać 4-5 razy, nie mniej.

ułóż gotowy kremowy krem w miseczkach, udekoruj czekoladą lub owocami i podawaj.

ciesz się smakiem znanym z dzieciństwa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy