skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Najpierw przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki kremu. Dodaj 2 jajka do mleka,
Krok 3:
Dodaj cukier waniliowy,
Krok 4:
I szklanka zwykłego granulowanego cukru,
Krok 5:
I dwie łyżki mąki.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj
Krok 7:
I gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowałam około 25 minut
Krok 8:
Dodaj olej do gorącego kremu. Wymieszaj, zamknij pokrywkę, aby na śmietanie nie utworzyła się skorupa.
Krok 9:
Zacznijmy robić ciasto. Wlej skondensowane mleko do miski, dodaj jedno jajko.
Krok 10:
Zgasimy sodę octem i wyślemy tam, do miski. Wymieszać.
Krok 11:
Teraz dodaj mąkę. Dodamy mąkę stopniowo. Najpierw ugniataj trzepaczką, a następnie rękami.
Krok 12:
Konsystencja ciasta będzie podobna do kruchego. Ciasto jest miękkie, przyjemne, elastyczne.
Krok 13:
Podziel ciasto na kilka części. Ciasto podzieliłem na 2 części. Z jednej połowy zrobiono 4 duże kulki, z drugiej 4 średnie i 4 małe
Krok 14:
Stół i wałek do ciasta są dobrze posypane mąką i rozwałkuj ciasto na cienkie ciasta. Nie wahaj się, lekko posyp ciasto i stół mąką podczas toczenia. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania. Nakłuć półfabrykaty widelcem. Przed przystąpieniem do smażenia ciast rozwałkuj wszystkie części. Lub wygodnie jest pracować w tandemie - jeden toczy się, drugi smaży. W ten sposób wszystko pójdzie znacznie szybciej.
Krok 15:
Smażyć na suchej patelni. Ciasto zacznie się powiększać, stanie się grubsze, na powierzchni utworzą się wesołe bąbelki. Smażyć przez 40 sekund - 1 minutę i odwrócić.
Krok 16:
Smaż tyle samo i zdejmij. Nie mam patelni na 28 cm, więc duże ciasta były smażone z zakładką na ściany, ale kiedy je usunąłem, okazały się gładkie, nie wygięte.
Krok 17:
Gotowe ciasta są cięte nożem na talerzach (lub szablonach) o różnych średnicach.
Krok 18:
Kiwi pokroić w cienkie kółka. Wziąłem twarde Kiwi, aby móc je cienko pokroić (około 1 mm). Jeśli użyjesz miękkich kiwi, być może będziesz potrzebować ich 2 razy więcej, ponieważ trudniej jest je cienko pokroić.
Krok 19:
Połóż duże ciasto na naczyniu, przykryj kremem, rozłóż kiwi i ponownie posmaruj kremem. Powtarzamy to ze wszystkimi ciastami. Ostatnie ciasto po prostu układamy na wierzchu.
Krok 20:
Teraz bierzemy skrawki z ciast, zanurzamy je w śmietanie i kładziemy po bokach ciasta tam, gdzie jest potrzeba, aby nadać ciastu kształt półkuli. Wlej pozostałą śmietanę na ciasto i posmaruj ją ze wszystkich stron
Krok 21:
Na środku kładziemy okrąg kiwi, a wokół niego nakładamy inne kółka. Więc przykryj całe ciasto. Do góry i boków użyłem cienkich kawałków kiwi, a do dołu grubszych, aby mogły stać na talerzu. Cienkie starały się ześlizgnąć.
Krok 22:
Niech ciasto trochę się zaparzy. Wystarczy 20 minut i możesz podać.
Krok 23:
Smacznego dla Ciebie i Twoich dzieci!
możesz podzielić ciasto na 8 równych części, a następnie przyciąć ciasta, aby każda kolejna była o 1,5-2 cm mniejsza średnica. Więc ciasta będą grubsze, dlatego lepiej będzie użyć gęstszego kremu, na przykład twarogu.
przygotowanie tego ciasta zajmuje około 2 godzin, ale jeśli gotujesz razem, okaże się dwa razy szybciej, więc zadzwoń do męża lub dzieci o pomoc))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g