ciasto szmaragdowy żółw na patelni

Twoje dzieci z pewnością będą zachwycone takim ciastem!! Dużą popularnością w Internecie cieszy się tort & quot; Żółw & quot;. Dawno temu na niego patrzyłam i w końcu to ugotowałam. Ciasto "Żółw" to opcja dekoracji ciasta. Możesz użyć swoich ulubionych przepisów na cienkie ciasta i śmietanę. Twaróg lub śmietana są tutaj idealne! Zrobiłam ciasto z kremem. Nie daj się zastraszyć tak wielu etapom fotograficznym, ciasto jest przygotowywane po prostu. Poradzi sobie z tym nawet nastolatek.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 69 % 31 g
222 kcal
IG: 3 / 10 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki kremu. Dodaj 2 jajka do mleka,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier waniliowy,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I szklanka zwykłego granulowanego cukru,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dwie łyżki mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowałam około 25 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj olej do gorącego kremu. Wymieszaj, zamknij pokrywkę, aby na śmietanie nie utworzyła się skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznijmy robić ciasto. Wlej skondensowane mleko do miski, dodaj jedno jajko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zgasimy sodę octem i wyślemy tam, do miski. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz dodaj mąkę. Dodamy mąkę stopniowo. Najpierw ugniataj trzepaczką, a następnie rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Konsystencja ciasta będzie podobna do kruchego. Ciasto jest miękkie, przyjemne, elastyczne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na kilka części. Ciasto podzieliłem na 2 części. Z jednej połowy zrobiono 4 duże kulki, z drugiej 4 średnie i 4 małe

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Stół i wałek do ciasta są dobrze posypane mąką i rozwałkuj ciasto na cienkie ciasta. Nie wahaj się, lekko posyp ciasto i stół mąką podczas toczenia. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania. Nakłuć półfabrykaty widelcem. Przed przystąpieniem do smażenia ciast rozwałkuj wszystkie części. Lub wygodnie jest pracować w tandemie - jeden toczy się, drugi smaży. W ten sposób wszystko pójdzie znacznie szybciej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć na suchej patelni. Ciasto zacznie się powiększać, stanie się grubsze, na powierzchni utworzą się wesołe bąbelki. Smażyć przez 40 sekund - 1 minutę i odwrócić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smaż tyle samo i zdejmij. Nie mam patelni na 28 cm, więc duże ciasta były smażone z zakładką na ściany, ale kiedy je usunąłem, okazały się gładkie, nie wygięte.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasta są cięte nożem na talerzach (lub szablonach) o różnych średnicach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kiwi pokroić w cienkie kółka. Wziąłem twarde Kiwi, aby móc je cienko pokroić (około 1 mm). Jeśli użyjesz miękkich kiwi, być może będziesz potrzebować ich 2 razy więcej, ponieważ trudniej jest je cienko pokroić.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połóż duże ciasto na naczyniu, przykryj kremem, rozłóż kiwi i ponownie posmaruj kremem. Powtarzamy to ze wszystkimi ciastami. Ostatnie ciasto po prostu układamy na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Teraz bierzemy skrawki z ciast, zanurzamy je w śmietanie i kładziemy po bokach ciasta tam, gdzie jest potrzeba, aby nadać ciastu kształt półkuli. Wlej pozostałą śmietanę na ciasto i posmaruj ją ze wszystkich stron

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Na środku kładziemy okrąg kiwi, a wokół niego nakładamy inne kółka. Więc przykryj całe ciasto. Do góry i boków użyłem cienkich kawałków kiwi, a do dołu grubszych, aby mogły stać na talerzu. Cienkie starały się ześlizgnąć.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Niech ciasto trochę się zaparzy. Wystarczy 20 minut i możesz podać.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Smacznego dla Ciebie i Twoich dzieci!

możesz podzielić ciasto na 8 równych części, a następnie przyciąć ciasta, aby każda kolejna była o 1,5-2 cm mniejsza średnica. Więc ciasta będą grubsze, dlatego lepiej będzie użyć gęstszego kremu, na przykład twarogu.
przygotowanie tego ciasta zajmuje około 2 godzin, ale jeśli gotujesz razem, okaże się dwa razy szybciej, więc zadzwoń do męża lub dzieci o pomoc))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy