biszkopt czekoladowy z kremem maślanym, jeżynami i

czekolada w czekoladzie-prosta i genialna! Szybko i łatwo. Czekolada w czekoladzie jest po prostu szalona, ale ta biszkoptowa bułka czekoladowa jest pyszna.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 68 % 34 g
283 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

ubij z cukrem i zimną wodą białka w puszystą pianę. Dodaj do nich żółtka i ubij mikserem na niskich obrotach. Wlać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, skrobią, wanilią. Zagnieść ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 200 gr. Połóż pergamin na blasze do pieczenia, przełóż ciasto i piecz przez 10-15 minut.

zwilżyć ręcznik, posypać cukrem. Wyjmij biszkopt i przewróć na ręcznik. Zwilż papier wodą i zdejmij. Zwiń rolkę bez wysiłku. Przypnij kucharza.nitką lub taśmą w dwóch miejscach. Schłodzić do temperatury pokojowej.

krem: czekoladę przełożyć do miski, rozpuścić w łaźni wodnej (można w kuchence mikrofalowej). Schłodzić do temperatury pokojowej.

ubij śmietanę z cukrem pudrem na szczyty.

Dodaj jeżyny i truskawki do czekolady (wziąłem z dżemu). Delikatnie dodaj śmietanę w kilku krokach.

ganache: zagotuj śmietanę na patelni. Wlej je do połamanej czekolady i mieszaj, aż będą gładkie.

rozłóż biszkopt, pozostaw jego wewnętrzną krawędź lekko zagiętą. Nałóż krem na całą powierzchnię bułki. Zwiń i wstaw do lodówki na 20 minut.

następnie polej bułkę ganache z białej czekolady. Następnie przenieś na naczynie i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Udekoruj do woli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy