skład / składniki
metoda gotowania
ubij z cukrem i zimną wodą białka w puszystą pianę. Dodaj do nich żółtka i ubij mikserem na niskich obrotach. Wlać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, skrobią, wanilią. Zagnieść ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 200 gr. Połóż pergamin na blasze do pieczenia, przełóż ciasto i piecz przez 10-15 minut.
zwilżyć ręcznik, posypać cukrem. Wyjmij biszkopt i przewróć na ręcznik. Zwilż papier wodą i zdejmij. Zwiń rolkę bez wysiłku. Przypnij kucharza.nitką lub taśmą w dwóch miejscach. Schłodzić do temperatury pokojowej.
krem: czekoladę przełożyć do miski, rozpuścić w łaźni wodnej (można w kuchence mikrofalowej). Schłodzić do temperatury pokojowej.
ubij śmietanę z cukrem pudrem na szczyty.
Dodaj jeżyny i truskawki do czekolady (wziąłem z dżemu). Delikatnie dodaj śmietanę w kilku krokach.
ganache: zagotuj śmietanę na patelni. Wlej je do połamanej czekolady i mieszaj, aż będą gładkie.
rozłóż biszkopt, pozostaw jego wewnętrzną krawędź lekko zagiętą. Nałóż krem na całą powierzchnię bułki. Zwiń i wstaw do lodówki na 20 minut.
następnie polej bułkę ganache z białej czekolady. Następnie przenieś na naczynie i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Udekoruj do woli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g