ciasto z pieczarkami w piekarniku

obfity, piękny, efektowny, na świątecznym stole! Ciasto z grzybami w piekarniku jest przygotowywane bardzo prosto. A podczas gotowania w kuchni jest niesamowity aromat. Niesamowicie smaczne okazuje się z borowikami, ale możesz gotować z dowolnych grzybów do wyboru.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 42 % 16 g
227 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto grzybowe w piekarniku? przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby napełnić ją tlenem. Do nadzienia możesz użyć dowolnych dostępnych grzybów. Mogą to być pieczarki, boczniaki, grzyby miodowe, borowiki lub mieszanka różnych grzybów. Grzyby leśne należy wcześniej ugotować. Pieczarek nie można gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, połącz twarde masło z mąką. Dodaj cukier i sól. Mieszaj rękami lub posiekaj nożem, aż zamieni się w okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj śmietanę i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Uformuj kulkę, przykryj folią i pozostaw do ułożenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować nadzienie, smaż grzyby z drobno posiekaną cebulą przez 5-7 minut. Trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jajka osobno ze śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smażonych grzybów dodaj starty ser i polewę jajeczną. Wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypoczęte ciasto rozprowadź na dnie naczynia do pieczenia (20-24 cm ), tworząc boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż przygotowane nadzienie na cieście i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto lekko zacznie się rumienić. Nadzienie upiecze się i przestanie być płynne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z formy i lekko ostudź. Miłego poczęstunku!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy