skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wieczorami, w dni powszednie po pracy, czasami naprawdę chcesz zjeść siebie i zafundować swojej rodzinie jakieś wypieki. Tradycyjne receptury sugerują, że ten posiłek będzie musiał być gotowany przez co najmniej 2-3 godziny. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi mi przepis na szybkie ciasto na ciasta i bułki, którego używam od kilku lat. Zaczynamy więc przygotowywać to ciasto od tego, że hodujemy świeże drożdże w ciepłej (nie gorącej) wodzie i dodajemy do masy 1 łyżeczkę granulowanego cukru. Wszystkie te składniki dobrze wymieszaj przez około 5 minut, aż będą gładkie. Następnie wlej podgrzane mleko, ubite jaja kurze, 3 łyżki granulowanego cukru, sól kuchenną do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie wlej mąkę do masy i wlej olej roślinny i zagniataj jednorodne, gęste ciasto. Następnie odstawiamy ciasto na około 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta możesz przygotować dowolne wypieki według własnego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g