skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Proste i niedrogie składniki
Krok 3:
Oddziel żółtka od białek
Krok 4:
Ubijaj do puszystej piany
Krok 5:
Dodajemy trochę cukru i ubijamy
Krok 6:
Wymieszaj mąkę z krochmalem ziemniaczanym
Krok 7:
Włóż łyżkę żółtka do białka i łyżkę mieszanki mąki
Krok 8:
I delikatnie wymieszaj od góry do dołu
Krok 9:
I znowu łyżka żółtka
Krok 10:
I łyżka mąki
Krok 11:
I mieszać i tak dalej
Krok 12:
Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem
Krok 13:
I piec przez 10-15 minut
Krok 14:
Weź śmietanę: ubij lekko śmietanę z cukrem
Krok 15:
Mała część jest odlewana do dekoracji
Krok 16:
Resztę ubijamy z malinami
Krok 17:
Wyjmujemy gotowe ciasto
Krok 18:
Połóż pergamin na stole
Krok 19:
I posyp go cukrem
Krok 20:
Rozłóż nasze ciasto rolkowe
Krok 21:
Usuwamy pergamin, na którym piecze się ciasto
Krok 22:
I zwiń z pergaminem, aż ostygnie
Krok 23:
Po odwróceniu ostrożnie, aby nie złamać, nasmarować kremem i ponownie zwinąć
Krok 24:
Krok 25:
Krok 26:
I asystentka
Oddziel białka od żółtek, ubij, aż będą gęste. Stopniowo dodawaj cukier, ubijaj do szczytów.
dodaj żółtka w ten sposób: żółtko, następnie mieszankę mąki ze skrobią, ponownie żółtko, mieszankę mąki ze skrobią. Delikatnie zagnieść ciasto. Możesz to zrobić mikserem na niskich obrotach.
przenieś ciasto na pergamin na blasze do pieczenia, wyrównaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz, aż bułka stanie się jasnoróżowa. Zajmie to 10-15 minut.
wyjmij ciasto biszkoptowe, natychmiast odwróć na pergamin posypany cukrem. Usuń upieczony pergamin.
zwinąć ciasto w bułkę razem z czystym pergaminem.
po ostygnięciu Rozpakuj i posmaruj kremem (możesz zrobić własny).
krem: dokładnie wymieszaj śmietanę z cukrem i oddziel około jednej trzeciej od masy. W tym, co pozostanie, dodaj 3 łyżki. l. jagody, po czym ostrożnie rozwiń biszkopt i rozłóż go tą mieszanką. Następnie ponownie zwiń go w rolkę, przenieś na talerz i dodaj cukier puder. Z kulinarnej strzykawki udekoruj bułkę biszkopt pozostałą śmietaną i ułóż jagodami.
jedzenie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g