bułka biszkoptowa

najdelikatniejsza bułka z kremem powietrznym! Polizasz palce! Przepis kulinarny bułka biszkoptowa to przepis na pyszny deser dla całej rodziny. Jak przygotowuję bułkę biszkoptową? Bardzo proste!
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 60 % 27 g
276 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Proste i niedrogie składniki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel żółtka od białek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj do puszystej piany

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodajemy trochę cukru i ubijamy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z krochmalem ziemniaczanym

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż łyżkę żółtka do białka i łyżkę mieszanki mąki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I delikatnie wymieszaj od góry do dołu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I znowu łyżka żółtka

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I łyżka mąki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I mieszać i tak dalej

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I piec przez 10-15 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź śmietanę: ubij lekko śmietanę z cukrem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mała część jest odlewana do dekoracji

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Resztę ubijamy z malinami

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy gotowe ciasto

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż pergamin na stole

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I posyp go cukrem

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż nasze ciasto rolkowe

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Usuwamy pergamin, na którym piecze się ciasto

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    I zwiń z pergaminem, aż ostygnie

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po odwróceniu ostrożnie, aby nie złamać, nasmarować kremem i ponownie zwinąć

  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.

    I asystentka

Oddziel białka od żółtek, ubij, aż będą gęste. Stopniowo dodawaj cukier, ubijaj do szczytów.

dodaj żółtka w ten sposób: żółtko, następnie mieszankę mąki ze skrobią, ponownie żółtko, mieszankę mąki ze skrobią. Delikatnie zagnieść ciasto. Możesz to zrobić mikserem na niskich obrotach.

przenieś ciasto na pergamin na blasze do pieczenia, wyrównaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz, aż bułka stanie się jasnoróżowa. Zajmie to 10-15 minut.

wyjmij ciasto biszkoptowe, natychmiast odwróć na pergamin posypany cukrem. Usuń upieczony pergamin.

zwinąć ciasto w bułkę razem z czystym pergaminem.

po ostygnięciu Rozpakuj i posmaruj kremem (możesz zrobić własny).

krem: dokładnie wymieszaj śmietanę z cukrem i oddziel około jednej trzeciej od masy. W tym, co pozostanie, dodaj 3 łyżki. l. jagody, po czym ostrożnie rozwiń biszkopt i rozłóż go tą mieszanką. Następnie ponownie zwiń go w rolkę, przenieś na talerz i dodaj cukier puder. Z kulinarnej strzykawki udekoruj bułkę biszkopt pozostałą śmietaną i ułóż jagodami.

jedzenie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g

Podobne przepisy