ciastka biszkoptowe
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
bierzemy jajka, rozbijamy je w misce, pocieramy cukrem, ubijamy, podgrzewamy w łaźni wodnej, do 40-50°C. usuwamy z ognia i aktywnie ubijamy, aż cała ta masa ostygnie do 20-25 stopni, ciasto stanie się gęste, jasnożółte. Gdy wszystko zostanie ubite, stopniowo wprowadzamy mąkę przesianą przez sito lub zmieszaną ze skrobią, odbywa się to tak, aby ciasto stało się jednorodne, bez grudek. Do ciasta można również dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, kakao w proszku, posiekane orzechy, wanilinę. Rozłóż w formie wysmarowanej masłem lub bułką tartą.
pieczemy ciasta biszkoptowe przez 25-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C.
wypełnij formularz 3/4, przez pierwsze 20 minut ciast biszkoptowych nie można dotknąć, gotowość można sprawdzić suchym patyczkiem (na przykład wykałaczką), jeśli jest sucha, wszystko jest gotowe, należy ostudzić - co najmniej 8 godzin, a dopiero potem posmarować syropem lub dżemem.
pieczemy ciasta biszkoptowe przez 25-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C.
wypełnij formularz 3/4, przez pierwsze 20 minut ciast biszkoptowych nie można dotknąć, gotowość można sprawdzić suchym patyczkiem (na przykład wykałaczką), jeśli jest sucha, wszystko jest gotowe, należy ostudzić - co najmniej 8 godzin, a dopiero potem posmarować syropem lub dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g