skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc na początek trochę podgrzej mleko, pokrusz do niego drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Teraz z tego wszystkiego zagniatamy ciasto, pozwalamy mu chodzić w ciepłym miejscu przez 20 minut. Przesiać pozostałą mąkę, wlać zjeżdżalnię do dużej miski. Następnie włóż jajko, 100 gramów cukru pudru, skórkę z cytryny, ciasto i sól do mąki. Zagnieść ciasto mikserem. Następnie dodaj olej, rodzynki i dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz posyp deskę mąką, zagniataj na niej ciasto, uformuj z niego ciasto, włóż do zamkniętego pojemnika i pozostaw na godzinę.
po tym czasie nasmaruj blachę do pieczenia tłuszczem, odrywając kawałek od kawałka ciasta i tworząc zaokrągloną bułkę, rozłóż 16 bułek na blasze do pieczenia.
następnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Wstępnie posmaruj każdą bułkę ubitym jajkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g