bułeczki z rodzynkami z ciasta drożdżowego

gorące świeże bułeczki z rodzynkami to radość dla słodyczy. Z pewnością każdy z was wie o bułce znanej z dzieciństwa o nazwie piegi. To jedzenie jest tak nazwane, ponieważ rodzynki są umieszczone w muffince. Te wypieki są bardzo tanie i bardzo smaczne. Nie tak dawno temu sama nauczyłam się go gotować, a teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na bułki z rodzynkami.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 78 % 51 g
291 kcal
IG: 2 / 18 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

więc na początek trochę podgrzej mleko, pokrusz do niego drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Teraz z tego wszystkiego zagniatamy ciasto, pozwalamy mu chodzić w ciepłym miejscu przez 20 minut. Przesiać pozostałą mąkę, wlać zjeżdżalnię do dużej miski. Następnie włóż jajko, 100 gramów cukru pudru, skórkę z cytryny, ciasto i sól do mąki. Zagnieść ciasto mikserem. Następnie dodaj olej, rodzynki i dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz posyp deskę mąką, zagniataj na niej ciasto, uformuj z niego ciasto, włóż do zamkniętego pojemnika i pozostaw na godzinę.
po tym czasie nasmaruj blachę do pieczenia tłuszczem, odrywając kawałek od kawałka ciasta i tworząc zaokrągloną bułkę, rozłóż 16 bułek na blasze do pieczenia.
następnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Wstępnie posmaruj każdą bułkę ubitym jajkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy