skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od zaparzenia trzech szklanek przesianej mąki trzema szklankami mleka i mieszania do uzyskania gładkości. Dajemy naszej masie stać na godzinę. Po tym czasie hodujemy drożdże w pozostałym podgrzanym mleku i wlewamy tę masę do naszego ciasta. Następnie wlej granulowany cukier, resztę mąki, sól kuchenną do masy i dokładnie wymieszaj, pozwól ciastu rosnąć przez 15-20 minut. Po tym czasie uderzamy ciasto o stół, aby uwolnić nadmiar powietrza, wlewamy do niego olej, dobrze zagniatamy ciasto. Przed zrobieniem bułek nalegaj na ciasto przez około 15 minut. Następnie podziel ciasto na równe kawałki, uformuj bułki, rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej olejem, posmaruj jajkiem na wierzchu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g